Datum objave: 22. Veljača 2017

NA DANAŠNJI DAN: Prvi pacijent dovezen u šibensku bolnicu hidroavionom

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi pacijent koji je u šibensku bolnicu dopremljen hidroavionom bio je mornar ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije Frano Čubrijan. On je na današnji dan 1937. godine prebačen u Šibenik s otoka Molata gdje je službovao na pomorskoj osmatračnici. Frano je obolio od apendicitisa, a bolest se tako pogoršala da mu je bio ugrožen život i bilo ga je moguće spasiti jedino operacijom koju nije bilo moguće izvesti na Molatu. Kada su to doznali njegovi zapovjednici alarmirali su višu komandu koja je zapovjedila da se Franu s Molata u Šibenik preveze hidroavionom. To je i učinjeno pa je on odmah operiran. Šibenski liječnici izvijestili su zapovjedništvo ratne mornarice i Franinu postrojbu da je operacija bila uspješna i da je izvedena u posljednji tren te da Frano da su ga u Šibenik vozili brodom, a ne hidroavionom, sigurno ne bi preživio.
To je bio prvi slučaj da se pacijent s nekog otoka dovozi u šibensku bolnicu pomoću zrakoplova.

Prvi zrakoplov Šibenčani su vidjeli 23 godine ranije. Bilo je to 5. veljače 1914. godine
kada je zrakoplov Ratne mornarice Austro – Ugarske monarhije dvadesetak minuta kružio nad Šibenikom, a onda sletio pored školskog broda Schwarzenberg koji je bio na vezu u Mandalini. Prvi pilot koji je letio nad Šibenikom bio je Čeh Vaclav Leopold Woseček (njemački Wenzel Wosecek), a do Šibenika je doletio iz Pule. Letio je zrakoplovom Lohner E20 koji je bio dug 10,25 metara i raspon krila od 16,20 metara, pokretao ga je motor motor od 67 kW, a ajveća brzina bila mu je 105 kilometara na sat.

Priliku da se voze zrakoplovom Šibenčani su imali 1930. godine kada je u sklopu proslave obljetnice Jadranske straže u Šibenik doletio hidroavion koji je bio vezan uz rivu ispred današnjeg hotela „Jadran“. Šibenčani su ga mogli razgledati, a najhrabriji su imali priliku i poletjeti. Nije ostalo zapisano je li netko od Šibenčana tu priliku iskoristio.

 

Iz kategorije: Nostalgija