Datum objave: 21. Rujan 2015

VIJESTI IZ POVIJESTI:Koje su odlike za udaju nekada morale imati Šibenčanke

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani su, ako je suditi po sačuvanim zapisima i tekstovima u novinama, bili jako zaokupljeni ženama, njihovim vrlinama i manama. Osim šibenske mudrosti o siks i pilu iz 1933. godine koju smo objavili u 3. broju časopisa „Volim Šibenik“, evo još jedne poslastice o tome kako su Šibenčani 1936. godine razmišljali i ocjenjivali koja svojstva moraju imati žene da bi se udale.
Vjerovali ili ne, ali Šibenčanima je 1936. godine najvažnije svojstvo žene bila dobrota. Na drugom mjestu je bila štedljivost, a dalje slijede blagost, inteligencija, ljubaznost, strpljivost i skromnost.
Ako ovo zvuči, blago rečeno, neuvjerljivo, što reći za nastavak? Nakon skromnosti na osobitoj je cijeni među Šibenčanima bila, vjerovali ili ne, ženska energija, a sklonost sportu bila im je važnije žensko svojstvo od pokornosti mužu i elegancije.
Vjerujemo da su i tada sve ovo mnogi Šibenčani prokomentirali na tipičan šibenski način:“Ma moš mislit!“

 

... a koje interese žene u Šibeniku moraju ostvarivati kada se udaju

 

Iste godine provedeno je i, današnjim rječnikom rečeno, ispitivanje mišljenja samih Šibenčanki o „najvažnijim interesima žena nakon udaje“. Na prvo mjesto Šibenčanke su 1936. godine stavljale zaštitu materinstva, na drugo zaštitu djece, na treće „rješenje ženskog pitanja, oslobađanje žena i sve ono što je s tim u vezi“, a na četvrto, nećete vjerovati(!) borbu za mir u svijetu! Jednom od najvažnijih zadaća Šibenčanke su smatrale „pripuštanje žena u javni život i stjecanje ženske političke zrelosti jer, iako kao majke imaju drukčiju biološki građenu psihu, zbog toga posjeduju mnoga preimućstva pred muškarcima“.
Jesu li Šibenčani ovo prokomentirali samo znakovitim podizanjem obrva, ne znamo, ali da su imali razloga za brigu, imali su.
 

Iz kategorije: Nostalgija