Datum objave: 29. Siječanj 2014

Pola stoljeća plavog i crvenog nebodera

Diana Ferić
Diana Ferić

Crveni i plavi neboder, jedan od simbola Šibenika, izgrađeni su prije 50 godina kao prvi neboderi u Dalmaciji. Od stambenih zgrada prerasli su u jedan od simbola Šibenika, pa i toponim i orijentir.
Izgradila ih je šibenska građevinska tvrtka „Izgradnja“ prema projektu splitskog inženjera Vesanovića.
Njihova se gradnja smatrala građevinskim pothvatima koji je bio iznad tadašnjih mogućnosti šibenskih građevinara ali su oni, na tipično šibenski način, lucidnošću i improvizacijama ipak uspjeli napraviti sve kako treba pa i bolje nego što se očekivalo. Neboderi su vrlo solidne stabilne građevine bez velikih mana, a funkcionalni su i danas, pola stoljeća nakon što su dovršeni.

Posao nije bio ni lak ni jednostavan. Kamen temeljac položen je 1959. godine, a gradnja je završena 1964. godine. Trajale je nešto više od četiri godine. To iz današnje perspektive izgleda jako puno međutim treba imati na umu da su plavi i crveni neboder građen bez kranske dizalice što je danas nepojmljivo. Objekti su do 9. kata građeni pomoću bob-dizalica što je bio njihov mak¬maksimalni doseg, a zatim se građevinski materijal prebaci¬vao na drugu bob-dizalicu koja je podizala materijal do 15 kata.

Jedan od najvećih problema bila je montaža fasadnih elemenata. To je tražilo skupu fasadnu skelu kakvu poduzeće „Izgradnja“ nije imala niti je imala novaca da bi ju kupila ili unajmila. Zato su šibenski graditelji osmislili vlastito originalno rješenje. Konstru¬irali su viseću skelu koja je imala posebnu korpu iz koje se moglo oblagati pročelje. Inovatori viseće skele bili su tehničar Mišo Jakovljević i strojarski tehničar Ivo Krnić. Ta viseća skala bila je pred patentiranjem, ali nakon gradnja nebodera više nije korištena.
 

Iz kategorije: Nostalgija