Datum objave: 28. Listopad 2019

Osniva se virtualni Muzej sporta Šibenik i Kuća šibenske sportske slave. Šibenik to odavno treba i zaslužuje.

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik kao grad sporta, bogate sportske tradicije i uspješnih sportaša koji su bitno pridonijeli razvoju i popularizaciji sporta i fizičke kulture u Hrvatskoj, Europi i svijetu, zaslužuje da njegova sportska baština bude trajno čuvana i prezentirana u vlastitom Muzeju sporta i da njegovi zaslužni sportaši dobiju svoju Kuću slave, a na ostvarivanju tog projekta treba odmah početi konkretno raditi.
Tako je glasio zaključak okrug stola pod nazivom "Zašto i Šibenik ne bi imao kuću svoje sportske slave" koji je 21. srpnja 2012. godine organizirao časopis za čuvanje i promicanje zavičajnih vrijednosti i baštine Šibenik tim koji sada izlazi pod imenom Volim Šibenik. Tu inicijativu prvi je podržao proslavljeni šibenski sportaš Perica Bukić, pridružio se dr. Ante Romac, a potom Neven Spahija, pokojni Milivoj Boranić Mita, Zdravka Milković, Josip Milaković Jota i Škola košarke "Dražen Petrović", pa Miro Kotarac, Ante Tamfara i mnogi drugi šibenski sportaši i djelatnici, a potom i proslavljeni hrvatski sportaši Dragutin Šurbek, Klaudija Klikovac, Nikola Dragaš, Renato Vrbičić i Tomislav Paškvalin,
Pokrovitelj okrug stola na kojem se raspravljalo o osnivanju Muzeja sporta i Kući šibenske sportske slave u čijem radu su sudjelovali brojni sadašnji i bivši šibenski sportaši, sportski i javni djelatnici te gradski i županijski dužnosnici, bio je Grad Šibenik, a održan je u Velikoj gradskoj vijećnici u nazočnosti predstavnika Muzeja sporta Split i Kuće slave splitskog sporta.

O inicijativi za osnivanje Muzeja sporta Šibenik i Kuće slave šibenskog sporta poticajno su govorili Nikica Cukrov, Ivo Mikuličin, dr. Ante Romac, Biserka Petrović, šibensko – kninski župan Goran Pauk, tadašnji gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović Šibenika te Mladen Cukrov voditelj Muzeja sporta Split i Kuće slave splitskog sporta.
Posebno se za ostvarenje tog projekta založila Biserka Petrović, majka najslavnijeg šibenskog i hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića koja je u Zagrebu osnovala Memorijalno – muzejski centar Dražen Petrović, a u Šibeniku, kao odjel Memorijalno – muzejskog centra, Draženovu Spomen sobu. Ona je istaknula kako se, radeći to, rukovodila tezom koju je pokojni Dražen stalno isticao, da povijest treba sačuvati od zaborava jer bez toga ni sadašnjost ni budućnost nemaju smisla da te da ista načela treba imati na umu pri osnivanju Muzeja sporta Šibenik i Kuće slave šibenskog sporta.

Okrugli stol "Zašto i Šibenik ne bi imao kuću svoje sportske slave" bio je organiziran u sklopu obilježavanja 65. obljetnice prve javne košarkaške utakmice u Šibeniku i prvog okupljanja šibenske muške i ženske košarkaške ekipe. Ponovnom okupljanju prvih šibenskih košarkašica i košarkaša nakon 65 godina, svečanosti organiziranoj tom prigodom te okruglom stolu bile su nazočne Mirjana Res – Koritić i Jasna Starčević, kćerke Milice i Zlatka Res Koritić profesora u šibenskoj gimnaziji, koji su 1947. godine okupili šibenske djevojke i mladiće koji su o košarci nešto znali ili su imali tjelesne predispozicije za igranje košarke te organizirali prvu javnu košarkašku utakmicu koja je odigrana protiv ekipe Zadra na Šubićevcu.

Nakon okruglog stola na kojem se razgovaralo o potrebi prikuplja, čuvanja, trajne zaštite, proučavanja i prezentacije šibenske sportske baštine, redakciji časopisa Volim Šibenik javili su se sportaši i pojedinci koji čuvaju fotografije, diplome, plakate, novinske isječke, knjige, odličja, dresove i druge predmete vezane za povijest šibenskog sporta pa je stvorena inicijali fundus dovoljan za pripremu konkretne inicijative za osnivanje Muzeja sporta Šibenik i Kuće slave šibenskog sporta.

Novi poticaj bio je izlazak monografije Hrvatska olimpijska odličja 2013. godine, na čijoj naslovnici su, među devetoro najslavnijih i najboljih hrvatskih sportaša, dvojica Šibenčana. Uz Matiju Ljubeka, Krešu Ćosića, Gorana Ivaniševića, Janicu Kostelić, Đurđicu Bjedov, Matu Parlova i Ivana Balića tu su Šibenčani Dražen Petrović i Perica Bukić. Ako se Hrvatska na takav način ponosi šibenskim sportašima, rasprava o tome zaslužuje li Šibenik Muzej sporta i Kuću slave svojih sportaša, gotovo je suvišna.

Prvi konkretni korak prema ostvarivanju te zamisli bilo je osnivanje udruge Volim Šibenik 2014. godine. U programu rada te udruge, uz ostale aktivnosti na prepoznavanju, vrednovanju i očuvanju baštine, zavičajnih vrijednosti i kulturnih dobara Šibenika i Šibensko – kninske županije, na prvom je mjestu prikupljanje građe i stvaranje uvjeta za osnivanje Muzeja sporta Šibenik i Kuće slave šibenskog sporta. Udruga Volim Šibenik postala je nositelj inicijative za njihovo osnivanje, a podržao ju je Grad Šibenik s namjerom da podupre najprije rad na širenju svijesti šibenske javnosti o vrijednostima šibenske sportske baštine te prikupljanje i zaštitu građe iz povijesti šibenskog sporta, a zatim, ako se pokaže da je projekt održiv te može pridonijeti razvoju i afirmaciji Šibenika, u okvirima svojih mogućnosti i ovlasti stvori potrebne preduvjete za njihovo utemeljenje i institucionalizaciju.
-Svjesni smo da je naša sportska baština golemo bogatstvo koje se mora čuvati i s ponosom pokazivati. Ona ne smije nestati, a naši sportaši i njihovi uspjesi ne smiju biti zaboravljeni. Zbog toga čvrsto podržavamo inicijativu o sustavnom i organiziranom prikupljanju građe za budući muzej sporta i kuću sportske slave, te će Grad, u vremenu koje je pred nama, stvoriti pretpostavke za njihovo osnivanje. – kazao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika pridružujući se inicijativi za osnivanje Muzeja sporta Šibenik i Kuće slave šibenskog sporta. Na žalost od tada do danas projekt se prividno nije pomaknuo s mrtve točke. Doduše nije učinjen ni jedan korak prema konkretizaciji inicijative, ali je prikupljena vrijedna dokumentarna građa o šibenskom sportu i sportašima. Sazrelo je vrijeme da je se izloži, ali ne samo s ciljem da je se vidi nego da je se opiše, dopuni i poboljša, da se pronađu podaci koji nedostaju i isprave pogrešni navodi.

Budući da Muzej sporta Šibenik i Kuća šibenske sportske slave nisu dobili svoju konkretnu "kuću", časopis "Volim Šibenik", medijska tvrtka mOK d.o.o, portal www.mok.hr i Udruga "Volim Šibenik" pristupili su osnivanju virtualnog Muzeja sporta Šibenik i Kuće šibenske sportske slave.

Projekt se počinje ostvarivati danas, a s vremenom će rasti i pretvoriti se u istinski virtualni muzej uz pomoć, suradnju i podršku svih koji vole Šibenik, grad sporta i ponosne sportske tradicije, sjedište i upravno središte Šibensko - kninske županije bogate sportom, uspješnim sportašima i sportskim klubovima koji će također naći svoje mjesto u Muzeju i Kući sportske slave.

Iz kategorije: Muzej sporta