Datum objave: 07. Srpanj 2023

ZEMLJA DIDE MOG / Kostimografkinja Gracija Požar vratila se iz Zagreba u rodni kraj, bavi se uzgojem konja te terapijskim i rekreativnim jahanjem

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada poduzetna žena Gracija Požar, majka dviju djevojčica vodi u blizini Knina, u Kovačiću, Konjički klub i Udrugu za terapijsko jahanje „Grabarije”, a sa suprugom, bankarom Markom Dujićem, na njegovoj djedovini, u Suknovcima u Promini, gdje i živi, ima OPG pod nazivom Promino Horse Breeding u kojem se bave uzgojem konja.

Po struci su i ona i suprug posve nešto drugo – ona je kostimografkinja, a on bankar. Nakon što je u Zagrebu za taj posao završila fakultet radila je na snimanju brojnih serija, uz ostalo i Igre prijestolja u Dubrovniku. Kada je zasnovala obitelj vratila na svoju djedovinu i nastavila posao s konjima koji je započeo njezin otac. Za sebe kaže da je u oba slučaja svoje hobije pretvorila u zaradu za život. Njezina farma smještena je u nedirnutoj prirodi, na prostranim livadama uz rijeku Krku.


„Kao kostimografkinja živjela na relaciji Knin – Zagreb,. Radila sam na puno serija koje su se snimale u Hrvatskoj. Stekla sam veliko iskustvo pogotovo u timskom radu. No s dvoje djece ne možeš stalno ići po terenu ići i pa sam se vratila u rodni kraj. Počela sam se baviti konjima. Sestre i ja smo odraske s konjima. Tata je prvog konja nabavio 2003. godine i zaljubila sam se u njih. Imam puno iskustva i veza u ovom poslu, ali se stalno educiram. Prije mi je šivanje kostima bio glavni posao, a konji hobi, a sada je obrnuto. Vješto spajam te svoje dvije ljubavi”, kaže Gracija.

U Konjičkom klubu i Udruzi bave se terapijskim i rekreativnih jahanjem. Imaju jedanaest konja. „Priroda je na kninskom području divna, ali kad je doživite jašući na konju još vas više očara”, objašnjava Gracija..
Udrugu za terapijsko i rekreacijsko jahanje, a kasnije i klub su osnovali su 2005. godine s ciljem izravne pomoći odraslima i djeci s poteškoćama u razvoju. Promoviraju jahanje kao sport i oblik terapije za poboljšanje kvalitete života socijalno najosjetljivijih članova društva. Od 2022. udruga je članica Hrvatskog saveza za intervenciju pomoću konja i imaju veliki broj volontera, posebno među mladima.

U OPG – u se bave uzgojem konja, uglavnom više za sport i rekreaciju, a manje za prodaju. Njezin suprug Marko je od svojih predaka Pominjala baštinio silnu ljubav i predanost prema drevnoj postojbini, napose, prema konjima. Tim se prekrasnim, plemenitim životinjama bavio još njegov pradjed, a on je imao konje i prije nego što je upoznao Graciju.

Proizvode i hranu za konje te stajnjaka koji koriste u toj proizvodnji. Gracija vjeruje stajnjakom mogu ozbiljno konkurirati umjetnim gnojivima i razvoju ekološke, održive poljoprivrede tako da nastoji taj posao dalje razvijati.

 

 

Video

Iz kategorije: Multimedia