Datum objave: 07. Prosinac 2020

SPOMENAR / Ljubo Lučev, pjevač sjete i ljubavi umro je prije 20 godina. Njegove iskrene i tople pjesme još se vole i rado slušaju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 20 godina umro je Ljubo Lučev, pjevač koji ima posebno mjesto u emotivnoj duši Šibenika. Ne bi smio biti i nije zaboravljen, a njegove iskrene i tople pjesme još uvijek vole i rado slušaju oni koji znaju što je glazba duše. Uostalom to je znao i Arsen Dedić pa je za Ljubu napisao stihove i skladao glazbu za divnu baladu "Slušaj, zove nas more", a Mišo Kovač, govori kao o njemu svom pjevačkom uzoru i naziva ga trubadurom. Ljubo Lučev, u svom Šibeniku okrunjen je neobičnom mitskom aureolom i nesvakidašnjom slavom iako slavan u punini te riječi nikada nije postao, a Šibenčani ga, kada se povede razgovor o Šibeniku kao postojbini vrsnih pjevača, svrstavaju odmah uz nedostižni zvjezdani kvartet Vice Vukov - Arsen Dedić - Mišo Kovač - Ivo Pattiera.
Rođen je 1938. godine u Prvić Luci na otoku Prviću. Bio je jedino dijete Mare i Oskara Lučev. Nakon što mu je umro otac Ljubo je odrastao u oskudici uz svoju samohranu majku. S Prvića je još u djetinjstvu doselio u Šibenik u kojem je proveo mladost. Krasio ga je lijep glas i bio je dobar pjevač po čemu je u Šibeniku bio poznat i priznat. Rado je pjevao u svim prigodama i priredbama, a nastupao je i na pjevačkim natjecanjima. Odlično je interpretirao talijanske kancone i tada popularne šlagere. Volio je zapjevati i narodne pjesme, posebno bosanske sevdalinke u koje se duboko uživljavao i davao im profinjeni šibenski timbar  čime je zavrijedio uvažanje i u postojbini sevdalinke, Bosni i Hercegovini. Bio je jedan od znanih šibenskih pjevača serenada i podoknica, a lokalnu je slavu zaslužio i kao vrsni interpretator napolitanskih ljubavnih pjesama. Iz Šibenika u Zagreb otišao je kako bi učio konobarski zanat. Radio je u kavani uglednog hotela Palace na Zrinjevcu, a bavio se i glazbom. Svirao je gitaru i pjevao po zagrebačkim restoranima, kavanama i gostionicama, ali nije zanemario glazbeno obrazovanje. U zagrebačkoj Srednjoj muzičkoj školi učio je svirati kontrabas, a pjevanje je usavršavao u klasi znanog profesora Šira. Tijekom ljeta je nastupao na terasama jadranskih hotela, a zimi ga se moglo čuti tek ponekada u nekoj od zagrebačkih gostionica. Ostao je gotovo anoniman sve dok s prijateljem sa susjednog otoka Zlarina, izvrsnim pjevačem Romeom Zanzom nije osnovao Duo Jadran. Njih su dvojica zvučala sjajno i počeli su osvajati publiku no njihov duet nije potrajao iako su 1967. godine imali zapažen nastup na festivalu Melodije Istre i Kvarnera s pjesmom Bila si lijepa. Iste godine Duo Jadran imao je zvjezdani debi na zagrebačkoj televiziji na kojoj se Ljubo kao solo pjevač pojavio godinu dana ranije. Prvu samostalnu ploču Ljubo Lučev snimio je 1970. godine u nakladi Diskosa iz Sarajeva. Na B strani bila je pjesma „Votka,votka“ , a na A strani pjesma Sonja. Nakon tog Ljubo je snimio desetak ploča s odličnim pjesmama, ali slava mu se nije željela nasmiješiti iako su za njega stihove i glazbu pisali Arsen Dedić, Stipica Kalogjera, Drago Britvić, Ivica Krajač, Mišo Doležal, Stjepan Mihaljinec, Mario Kinel i Marija Radić i Nikola Kordić. Zadnji festivalski nastup imao je 1974. godine na Karneval festu u Cavtatu. Svoj prvi glazbeni album (LP ploču) pripremao je sve do 1989. godine, ali ga nikada nije uspio izdati.
Sam Ljubo o sebi i slavi rekao je:
Zašto nisam dočekao svojih pet minuta slave prije nego što su me godine zgrabile? Možda sam predugo čekao da mi se dogodi tih mojih pet minuta? Možda nisam bio dovoljno odlučan da ih uzmem kada su mi se nudile? 
Sa suprugom Esmom imao je kafić u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a od svjetla pozornice i publike koja ga je voljela udaljila ga je teška bolest. S tumorom se počeo boriti početkom sedamdesetih godina. Umro je 2000. godine. Imao je 62 godine. Nakon njegove smrti stan u Zagrebu u kojem je živio s majkom naslijedila je njegova supruga Esma. Danas je taj stan uređen kao apartman za iznajmljivanje, a spomen na Ljubu Lučeva čuva njegov klavir koji je još uvijek na istom mjestu gdje ga je on postavio.

Veliku priču o Ljubi Lučevu, pjevaču i domoljubu možete pročitati u časopisu "Volim Šibenik" na issuu internetskom kiosku. Dovoljno je u tražilicu upisati: volim šibenik-ljubo lučev issuu.com

Video

Iz kategorije: Multimedia