Datum objave: 27. Siječanj 2012

Pokop na rimski način u večerašnjoj Noći muzeja

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Svi koji se večeras oko 19 sati nađu na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica u zaleđu Vodica, imat će priliku biti aktivni sudionici uprizorenja starorimskog pokopa iz 1. stoljeća.
Ovogodišnji program održava se prema ideji arheologa Muzeja Grada Šibenika Željka Krnčevića, a scenarij pokopa osmislio je redatelj Sergej Mioč. Starorimsko pokapanje izvest će članovi Dramske scene Virko iz šibenskog kazališta, ali i svi posjetitelji koji se nađu na Velikoj Mrdakovici.
Rimski legionar Tur Tarije, Darmokov sin, porijeklom Liburn, bit će pokopan uz pompu svojih sumještana i suboraca odjevenih po tadašnjoj modi. Paljevinski obred na lomači će se odvijati isto onako kako se to činilo prije 2000 godina na ovom području, uz prigodni banket kuhanog vina i rimskog kruha libuma. Autobus sa šibenskog kolodvora kreće u 18 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na broj 022/213-880.
Bogat program čeka i one koji odluče večeras ostati u Šibeniku. U atriju Muzeja grada Šibenika u 20 sati održava se predavanje više kustosice Marijane Klisović Kalauz na temu „Šibenik u drugoj polovici 20. stoljeća“ uz glazbenu podlogu Mate Skračić Adaptive Quarteta. Posjetitelje će čekati jela i pića pripravljena po starim šibenskim receptima, a muzejska izdanja moći će se kupiti po promotivnim cijenama.
Posebna atrakcija muzejske noći bit će zanimljiva modna revija ženskog donjeg rublja, a oni „čedniji“ moći će razgledati tamnice u Kneževoj palači i izložbu „Tajne starih tiramola“ u izložbenom prostoru muzeja na ulazu s obale.
Ljubitelje kulture čeka i završetak neobične nagradne igre koja cijeli dan traje na Radio Šibeniku. Kroz interaktivnu igru slušatelji će po gradu tražiti tragove koji se odnose na važne datume u povijesti grada. Smjernice će dobivati izravno iz etera, a nagrađeni će biti proglašeni u Muzeju grada Šibenika u 22 sata.
Noć muzeja u Šibeniku se održava četvrti put za redom, tradicionalno privlači velik broj posjetitelja željnih povratka u povijest ili pak dobre zabave u gradu- sve do ure iza ponoći.
 

Iz kategorije: Kultura