Datum objave: 13. Siječanj 2012

Srpski film o gay aktivistima obara rekorde gledanosti u Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Od 15. prosinca prošle godine, otkad srpski film „Parada“ igra u šibenskom Cinestaru za svaku projekciju traži se karta više, a nerijetko se dogodi da Šibenčani umjesto u kino dvorani završe u kafiću, jer se karte razgrabe u trenu.
„Ne pamtimo kad smo zadnji put imali toliko upita za jedan film. Parada igra od 15. prosinca a evo danas već u jutarnjim satima, cijela dvorana za večernje projekcije je rezervirana dok je pola karata prodano. Jedina šansa za nabaviti kartu je doći pola sata prije projekcije u slučaju da se netko tko je rezervirao kartu ne pojavi“, kažu nam u šibenskom Cinestaru. Doznajemo i da je vikendom najveća gužva, a gledateljima ne smeta ni sjedenje u prvom redu, odmah ispod ogromnog ekrana kako bi pogledali film. Projekcije su na rasporedu u 19 i 45 i vrlo nezgodnom terminu od 22 i 25 sati, što znači da oni koji žele pogledati film preko radnog tjedna, u Cinestaru moraju ostati do iza ponoći.
Novi film poznatog srpskog redatelja Srđana Dragojevića (Lepa sela lepo gore, Rane, Mi nismo anđeli) oduševio je Šibenčane unatoč kinematografiji iz koje dolazi i temi koja na ovim prostorima još nije općeprihvaćena. Film prati grupu gay aktivista koji pokušavaju organizirati Paradu ponosa u Beogradu. Kad policija odbije osigurati skup, oni se obraćaju Limunu, vlasniku zaštitarske agencije i ratnom veteranu. Pošto u Beogradu ne može okupiti ekipu za zaštitu gay parade, Limun odluči okupiti ekipu u regiji pa kreću na put po zemljama bivše Juge kako bi okupili zaštitarsku skupinu. Osim odnosom između zadrtih homofoba i liberalnih homoseksualaca, film se dotiče i teme ratnog drugarstva bez obzira na zastavu, a Dragojević se nije libio u Hajdukov dres obući glumca koji igra homoseksualca iz Srbije. No, hrvatska pa ni šibenska publika mu ništa nije zamjerila, a „Parada“ obara sve rekorde gledanosti.

Iz kategorije: Kultura