Datum objave: 19. Prosinac 2011

Stota obljetnica „stare škole“ u Vodicama

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Iako službene proslave obljetnice izgradnje stare škole u Vodicama nije bilo, vodički fotograf Šime Strikoman svojom milenijskom fotografije uveličao je ovu važnu obljetnicu. 300-ak Vodičana, koji su pohađali nastavu u staroj zgradi jučer se okupilo na trgu ispred škole gdje su u klupama pozirali Strikomanu. Iz vodičke gradske uprave kazali su kako ove godine iz gradskog proračuna nisu predvidjeli sredstva za proslavu obljetnice, ali dogodine će se upriličiti dostojanstvena proslava. Do tada će se zgrada stare škole do kraja obnoviti a bit će otvorena i Pučka knjižnica i čitaonica čiji je projekt uređenja u tijeku.
Dvije školske zgrade dovršene su 1911. godine, a najprije je otvorena jugozapadna zgrada u kojoj se odvijala nastava za mušku djecu i koja je nazvana Muškom osnovnom školom, a na kojoj stoji natpis: „Ova zgrada bi podignuta god. 1911. pod upravom načelnika Enrika Čićin Šaina i drugova“.
Povodom svečanog otvorenja te škole časopis «Hrvatska rieč» u broju 533 iz 1911.g. je pisao: „Svečano otvorenje nove škole u Vodicama obavljeno je uz prisustvu pučanstva, svih mjesnih vlasti sa načelnikom, kao i predstavnika svih mjesnih društava i zadruga. Nakon 66 godina vodički podmladak izlazi iz sredovječnih tamnica, u kojima su dosadašnji učitelji Maretić proboravio 35, a Cipiko 22 godine.
Svaka novoizgrađena zgrada imala je po tri velike učionice, prizemno jednu, stan za jednu obitelj –upravitelja škole i sanitarni čvor, a na katu su dvije učionice i ured Uprave škole.

Iz kategorije: Kultura