Datum objave: 16. Prosinac 2011

Zamisli Šibenik u ritmu muzike za ples

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Plesna razglednica Šibenika kao novi oblik turističke promocije grada, projekt je 21-godišnjeg Šibenčanina Antonija Smoljića koji je sa prijateljima- suradnicima snimio jednominutni trailer, a uskoro izlazi kompletan film o Šibeniku-gradu plesa.
Skupina mladih Šibenčana okupljena u grupu radnog naziva UNIDEV (United development) na čelu s Antonijom, želi animirati mlade ljude na razvijanje kulturne scene u Šibeniku- u ovom slučaju kroz ples. I to ne bilo kakvu vrstu plesa već neobičnu mješavinu „poppinga“ Electric Boogieja i „robotskog plesa“, kojim se Antonio iz hobija bavi već neko vrijeme.
„Na svaki beat napravi se trzaj, bit je u izoliraju glave od ramena i izolaciji različitih dijelova tijela. U hip hopu je, primjerice, sve određeno, a ovdje ima puno mjesta za improvizaciju. Popping je za mene kombinacija stand up komedije i plesa, sve je čista improvizacija i iako neki kažu da to što radim nema smisla, meni je popping odličan“, priča Antonio koji se s ovom vrstom plesa upoznao tijekom studiranja u Splitu. Tamo je i nastala ideja o promociji Šibenika kroz ples: „Šibenik je turistički jači grad od Splita i Dubrovnika, zbog toga ga želimo istaknuti jer nekako uvijek pada u drugi plan.“

Ples po staroj gradskoj jezgri

Antonio je okupio malu filmsku ekipu koju čine on kao plesač, drugi plesač Tomislav Stančić, snimatelj Nikola Bilušić i montažer Mate Bilušić. „Odlična smo ekipa i već trailer za finalni video izgleda fenomenalno. Ideja je bila snimiti film koji bi promovirao grad kao centar zabave za mlade i potaknuo ljude da dođu u Šibenik. Trailer je već neko vrijeme dostupan na internetu, no uskoro izlazi kompletan video u trajanju od 20-ak minuta. U njemu će biti prikazane sve atraktivne lokacije u staroj gradskoj jezgri- od Poljane, preko Kalelarge, do Katedrale i rive. Ja sam u prvom planu kao jedini plesač, a na nekim lokacijama pridružuju mi se i drugi mladi ljudi“, objašnjava Antonio, plesni amater koji se ovim umijećem ne želi nametati, cilj mu je zabava, okupljanje mladih i promocija grada.

Plesnu kulisu Antoniju u nekim dijelovima videa čine šibenske plesne skupine Bouncers i Flashback crew, čiji su se članovi rado odazvali inicijativi ovog mladog zaljubljenika u Šibenik. „Dok smo snimali video na lokacijama u gradu, ljudi su reagirali različito. Kad bi me vidjeli da sam plešem popping, mislili su da sam lud. Padali su komentari u stilu: „šta to izvodiš, šta se bacaš i trzaš?““, smije se Antonio. Ustrajan je i u namjeri da izvuče ljude i trgovačkih centara i vrati ih u staru gradsku jezgru, dio grada kojeg plesna razglednica promovira: „Želimo izvući ljude iz Dalmarea, neka trgovački centri budu mjesto za obaviti shopping i razgledati dućane, a ne centralno mjesto društvenih događanja. Kava se pije na rivi, na suncu, a ne u trgovačkim centrima“, mišljenja je ambiciozni Antonio.

Šibenik kao plesno središte Dalmacije

Kompletan video bit će gotov ovih dana, službene promocije neće biti već će razglednica biti postavljena na You tube i Facebook profil UNIDEV grupe. Ipak, Antonio se nada da će uskoro stupiti u kontakt s gradskim institucijama, posebno s Turističkom zajednicom grada koja bi plesnu razglednicu možda uvrstila u turističku prezentaciju Šibenika u svijetu. Antonio Smoljić već je pun ideja za novu razglednicu koju bi snimali po cijelom gradu, možda i po šibenskim otocima i Nacionalnim parkovima. U njoj bi, osim njega, plesale sve šibenske plesne skupine, članovi raznih udruga i svi oni koji se žele baviti plesom i na taj način promovirati Šibenik kao turističko, a možda i plesno središte Dalmacije.

Pogledajte trailer za plesnu razglednicu Šibenika:

Iz kategorije: Kultura