Datum objave: 25. Studeni 2011

„Izgubljeni sin“ zajednice Cenacolo pronašao obožavatelje

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenski učenici osnovnih i srednjih škola sinoć su u nekoliko navrata pljeskom prekidali igrokaz liječenih ovisnika iz Zajednice Cenacolo koji su u šibenskom kazalištu nastupili u sklopu humanitarne akcije pod nazivom „Iz tame u svjetlo“. Ovaj projekt predstavlja se široj javnosti već četvrtu godinu zaredom, a ovisnici u rehabilitaciji pjesmom, plesom, igrokazom i osobnim svjedočanstvima šalju svoju poruku svijetu, posebno mladim ljudima sklonim porocima. Tako je bilo i sinoć u prepunom kazalištu gdje su učenici pozorno slušali priču 20-godišnje Splićanke Martine koja se počela drogirati sa samo 13 godina, a sa 16 je svojevoljno otišla u Cenacolo. „Bila sam nesretna, nesigurna, uzimala sam što god mi je došlo pod ruku samo da bih zaboravila na sve. U Cenacolu sam postala potpuno druga osoba, normalna cura poput većine mojih vršnjaka i napokon se osjećam ispunjeno“, pričala je Martina naglasivši da rehabilitacija ne bi bila moguća bez potpore ostalih članova Zajednice, ali i članova njene obitelji.

Svećenik – bivši ovisnik

Školarci su tišini neobičnoj za njihovu dob slušali priče liječenih ovisnika i nagradili njihovu iskrenost dugim pljeskom i uzvicima odobravanja. Izveden je i igrokaz "Izgubljeni sin" utemeljen na istoimenoj biblijskoj priči, koji prikazuje izgubljenu komunikaciju roditelja i djece, buntovništvo mladih koje ih odvodi u "tamu", u zlo, u ovisnost. Kulminacija "pada" mlade osobe bez istinskih vrijednosti i okrilja obitelji postaje "izgubljeni sin" koji ima potrebu pronaći sebe i vratiti se u iskonsko, u obitelj, u "svjetlo". Mladići i djevojke, nisu glumci, pjevači i plesači, oni se samo svjedočanstvom svog životnog puta trude prenijeti poruku mladima da droga nije život nego smrt. Manifestaciju je nadahnuo moderirao don Ivan Filipović, duhovnik zajednice koji se zaredio nakon što je dugo godina bio narkoman i diler, a svoje fizičko i duhovno ozdravljenje pronašao u Zajednici Cenacolo.
Zajednica Cenacolo je kršćansko udruženje osnovano 1983. godine. Osnovala ga je časna sestra Elvira Petrozzi. Zajednica je počela s radom iz jedne trošne i razrušene kuće u općini Saluzzo u Italiji, a danas broji 60-ak kuća diljem svijeta među kojima je i Hrvatska. Projekt "Iz tame u svjetlo" krenuo je 17.11. iz Samobora, te se nakon Zagreba, Đakova, Osijeka, Rijeke i Zadra završio u Šibeniku. 
 

Iz kategorije: Kultura