Datum objave: 21. Studeni 2011

Knjiga žalosti u Gradskoj knjižnici

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Postoje ljudi koji svojim životom i djelovanjem bitno obilježavaju vrijeme u kojem žive i djeluju, Milivoj Zenić je bio jedan od takvih ljudi. Njegov gubitak dugo će se osjećati u Šibeniku i šire, teško ćemo nadomjestiti osobu poput Zenića.“ Teško su ove riječi prelazile s usana Pavla Roce velikog prijatelja i suradnika Milivoja Zenića, ravnatelja Gradske knjižnice Juraj Šižgorić koji je jučer iznenada preminuo. U gradsku knjižnicu od jutra dolaze Zenićevi suradnici, prijatelji i poznanici, ali i Šibenčani koji se upisuju u knjigu žalosti kako bi posljednji put pozdravili ovog pisca, intelektualca, kulturnjaka i velikog čovjeka.

Zdenki Bilušić, voditeljici Centra za vizualnu kulturu danas je teško govoriti, svi djelatnici knjižnice su u šoku, a nitko se nije nadao ovakvom ishodu, vjerovali su da će se ravnatelj oporaviti nakon prvog teškog infarkta: „Tolika energija, čovjek s toliko intelektualnog potencijala, planova i želja. Uvijek se moglo na njega računati, radio je 24 sata dnevno i uvijek bio na raspolaganju, moglo ga se nazvati u bilo koje doba dana i noći. Utkao je cijelog sebe u ovu knjižnicu, ona je bila njegov projekt. Mogao je napisati ne znam koliko knjiga i doktorata, on je svu svoju snagu i energiju darovao svom gradu, državi i, naravno, svojoj knjižnici. Volio je ljude i cijenio svakog čovjeka, svi su mu bili jednako vrijedni, prilazio im je i usmjeravao ih.“
Dugogodišnji djelatnik Gradske knjižnice, Zenićev veliki prijatelj i kolega Vilijam Lakić u stanju je šoka, kao i svi zaposlenici knjižnice gdje danas vlada tuga i nevjerica: „Bio nam je ravnatelj, ali prvenstveno kolega i prijatelj. Cijelo jutro zvone telefoni; zovu kolege i suradnici iz cijele Hrvatske, jedna mlada znanstvenica mi je plačući na telefon kazala da joj je nedavno pomogao u poslu za koji bi joj inače trebalo šest mjeseci. On je sve riješio za deset minuta. Bio je hodajuća enciklopedija i ljudina“, zaključio je Lakić.

„Šta reći o Milivoju, a da budem siguran da se ne bi naljutio? Nismo bili samo kolege već i veliki prijatelji. Sjećam se njegove prve knjige koja je izašla u izdanju Knjižnice, prvih simpozija i skupova koje je organizirao... Neizmjerno je volio Šibenik i Hrvatsku. Sjećam se kad smo zajedno nakon Oluje obilazili oslobođena područja, to mu je bila neizmjerna radost. Na komemoraciji doajenu šibenske kulture Slavku Grubišiću Milivoj je rekao da je umro posljednji šibenski humanist. Ja bih danas dodao da ni Milivoj nije bio daleko od njega“, kazao nam je još jedan Zenićev prijatelj, Željko Krnčević, dodavši kako bi ga za ove riječi Zenić sigurno „špotao“, ali morao ih je podijeliti.
Komemoracija Milivoju Zeniću održat će se u srijedu, 23. studenog u HNK Šibenik u 12 sati.

Iz kategorije: Kultura