Datum objave: 16. Studeni 2011

Djeca nagradila slikovnicu šibenskog pjesnika

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Dječji žiri ovogodišnjeg sajma knjiga Interliber, za najbolju slikovnicu izabrao je onu šibenskog autorskog dvojca. Slikovnica „Sveti Nikola“ šibenskog pjesnika za djecu Aljoše Vukovića i ilustratorice Ivane Guljašević osvojila je tako nagradu „Ovca u kutiji“ u kategoriji u kojoj se natjecalo 25 slikovnica za djecu.
U istoj kategoriji natjecala se još jedna slikovnica Aljoše Vukovića, ovaj put u suradnji s ilustratoricom Brankom Holingfort. Radi se o slikovnici „Tajne i zgode nestašne vode“.
Inače, „Ovca u kutiji“ je književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. godine, u organizaciji umjetničke organizacije Knjiga u centru.
Ove je godine na natječaj pristiglo 25 slikovnica. Nagradu stručnog žirija, kao i nagradu publike dobila je slikovnica "Gospodin Otto i stari naslonjači", autorice Dubravke Pađen-Farkaš i ilustratora Dražena Jerabeka.
Ovca u kutiji je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora koji pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Članovi žirija ove godine bili su književnik Zoran Pongrašić, književna kritičarka Diana Zalar i ilustratorica Sanja Pribić. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri, a od prošle godine i publika koja ima priliku glasati za svoje favorite na Interliberu.
 

Iz kategorije: Kultura