Datum objave: 10. Studeni 2011

Traže se sponzori za sufinanciranje fotomonografije o Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Projekt izrade fotomonografije grada Šibenika pokrenut je još 2009. godine, a  danas je sazvan skup u Gradskoj vijećnici kako bi ga se najavilo i tražilo sponzore jer izdavač nema  dovoljno novca. Autor fotografija Ivo Pervan i šibenska tvrtka Media In kao izdavač najavili su izlazak prvog izdanja publikacije za ožujak 2012. godine. Današnje okupljanje u Gradskoj knjižnici na kojem su nazočili čelni ljudi Grada, Županije, gradskih poduzeća i turističke zajednice, inicijatori su iskoristili kao poziv potencijalnim sponzorima za financijskim donacijama i podrškom bilo kakve vrste. „Više od pola projekta isfinancirali smo sami, a budući da se ne radi samo o izdavanju knjige, već i o snažnoj promociji šibenske regije koja će sigurno rezultirati povećanim značajem za ovu destinaciju očekujemo sve vodeće gospodarske subjekte i potencijalne sponzore da se uključe u projekt u ovoj fazi“, kazala je Jana Gaćina, direktorica prodaje NCP-a koja ipak nije željela govoriti o konkretnim ciframa potrebnim za realizaciju ovog projekta.
Autor fotografija Ivo Pervan kazao je kako u arhivi već ima 20 tisuća fotografija Šibenika i okolice, među njima su i spektakularne fotografije iz zraka snimane iz helikoptera na raznim lokacijama. „Šibenik je pravo otkriće. U svjetskim razmjerima o Splitu i Dubrovniku se sve zna, a Šibenik je zapostavljen. Ovim projektom želimo ga izvući iz tmine i mraka jer, Mediteran je centar svijeta, a njegovo bogatstvo su upravo gradovi poput Šibenika“, dodao je.
U Media In-u ističu kako će nakon prvog izdanja fotomonografije u pet tisuća primjeraka, do ljeta uslijediti drugo izdanje, a s obzirom na bogat fundus Ive Pervana prekrasnih fotografija neće nedostajati.
Šibeniku nedostaje dostojna i reprezentativna publikacija izdana sukladno suvremenim standardima, koja bi podcrtala jedinstvenost grada i okolice, vrijednost i kvalitetu svih njegovih uspavanih potencijala, smatraju izdavači i autor fotografija Pervan. Dizajn fotomonografije potpisuje Boris Ljubičić koji je u tandemu s Ivom Pervanom osvojio mnogobrojne nagrade struke u zemlji i inozemstvu u posljednjih 16 godina, dok će tekstove uz fotografije pisati povjesničar umjetnosti i rođeni Šibenčanin Joško Belamarić.

Iz kategorije: Kultura