Datum objave: 03. Studeni 2011

Nastavljaju se „Filmske večeri srijedom“ u knjižnici

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Svaka srijeda, od one 9. studenog pa do travnja 2012 dan je za film. Naime, kreće novi ciklus „Filmskih večeri srijedom“ u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a organizatori Nikica Šupe i Mario Đira najavljuju filmove „angažiranog“ karaktera. „Ovogodišnje filmske večeri smo imenovali " 11-ti sat" što je ujedno naslov dokumentarca iz 2007. godine u produkciji Leonarda DiCaprija koji upozorava na ekološku krizu. Tim naslovom smo zadali ton ovog ciklusa koji će se baviti temama poput ekološke, financijske i političke krize“, kazao nam je Nikica Šupe i dodao da će od otprilike 4 filma mjesečno dva biti " angažirana", dok
će ostala dva biti proizvoljno izabrana.
Filmske večeri počinju 9. studenog filmskim naslovom iz 2010. godine „Catfish“ redateljskog dvojca Henryja Joosta i Ariel Schulman. Film se na osebujan način bavi društvenim mrežama i reality kulturom- fenomenom Facebooka i Big Brothera. Do kraja studenog slijede filmovi o poznatom Banksyju, britanskom crtaću stripova nepoznata identiteta, dokumentarac „Inside job“ koji analizira globalnu financijsku krizu, uzroke, tijek i same aktere krize, te dokumentarac o Bobbyju Fischeru jednom od najpoznatijih i najkontroverznijih šahovskih umova.
Fischer je unatoč svojoj velikoj slavi i šahovskom umijeću, bio je poznat i po svojoj ekscentričnosti. Na vrhuncu slave jednostavno je nestao iz javnog života.
Na rasporedu za studeni su idući naslovi:
16. studenog – Exit through the gift shop, Banksy, 87 min
23. studenog – Inside job, Charles Ferguson, 120 min
30. studenog – Bobby Fischer against the world, Liz Garbus, 93 min

Filmske večeri srijedom počinju iduće srijede, 9. studenog u 20 sati.

Iz kategorije: Kultura