Datum objave: 15. Travanj 2024

Predstavljanje fantasy romana "Dobročiniteljev grob" novinara i kniževnika Nenada Perkovića, Zagrepčanina sa šibenskim korijenima

Diana Ferić
Diana Ferić

Roman "Dobročiniteljev grob" Nenada Perkovića, po ocu Šibenčanina, bit će predstavljen sutra, u utorak, 16. travnja u 18:30 u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik.

Nenad Perković, pisac i novinar, objavio je više knjiga, a pjesme, prozu, osvrte, kritike, kolumne i druge tekstove objavljuje od početka osamdesetih u "Poletu", "Pitanjima i Oku", kasnije u "Quorumu", "Zarezu", "Libri Liberi", "Vijencu", "Čovjeku-Časopisu". "Dobročiniteljev grob", objavljen u nakladi Sakcinski-media iz Varaždina, njegov je prvi fantasy roman.

Perković je također i dugogodišnji igrač i "game master" stare škole D&D-a. Neobičan amalgam njegova spisateljskog, novinarskog i igračkog iskustva rezultirao je pričom o potrazi za skrivenim znanjem i svim neobičnim posljedicama koje takva potraga može donijeti, pogotovo u svijetu vilenjaka, patuljaka, zmajeva, mačeva, magije. Osobitost djela je u tome što, iako autor pripovjedački ne napušta granice žanra, daje uvid u svakodnevicu raznih slojeva društva, a ne samo "herojskih" protagonista.

Knjigu će predstaviti Vitomir Stanek, urednik knjige i izdavač te Nenad Perković, autor. Organizator je Sakcinski-media d. o. o.

 O romanu:

Glavni junak Iwaar okupi skupinu najamnika kako bi pronašao grob svog dobročinitelja. Jedan od njih, skeptični patuljak Riag ne vjeruje da je jedina namjera „gazde Iwaara“ tamo se skrušeno pomoliti i zapaliti svijeću: „Bit će tu kopanja!“ govori stalno svojim drugovima. Tristo sedamdeset stranica kasnije, otkrit će se je li bio u pravu…

Osim što je manje ili više zabavna avantura, roman je i alegorijska priča o ljudskoj prirodi i društvenim odnosima, o pojedincu koji traži znanje pod svaku cijenu, pa i onu najveću.

O autoru:

Nenad Perković, rođen 1966. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i fakultet (FPZ).

Pjesme, prozu, osvrte, kritike, kolumne i druge tekstove objavljuje od početka osamdesetih u Poletu, Pitanjima i Oku, kasnije u Quorumu, Zarezu, Libri Liberi, Vijencu, Čovjeku-Časopisu.

Do sad objavljene knjige:

"Studentska kuharica", kulinarski priručnik za posljednje od pripadnika Alan Ford generacije čiji je koautor uz sadašnju suprugu Andreju Jureković. Zagreb, Mladost, 1990.

"Bilo kakav Jeruzalem", tarot-triler o tajanstvenom rukopisu kupljenom od Ciganina za jeftine pare, u izdanju Grafičkog mozaika 2005.

"Mirko uči zen" prvi hrvatski zen-roman objavljen integralno u časopisu Libra Libera br. 23, Zagreb 2008.

"Zlatousti - knjiga pitanja i odgovora" strip, gdje je autor teksta (autor crteža je slikar Davor Krelja) u izdanju Erasmusa 2011.

Zapisi iz čudne šume“ , zbirka kolumni, tekstova i crteža, u izdanju Eneagrama, Zagreb, 2013.

Dobročiniteljev grob“, roman, Sakcinski-media, Varaždin, 2023.

 

 

Iz kategorije: Kultura