Datum objave: 16. Ožujak 2024

ODUŠEVILI PUBLIKU / U HNK u Šibeniku premijerno izvedena "Antigona", grčka tragedija smještena u normalan život

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstava Antigona, autora Jeana Anouilha, u režiji i dramaturgiji Jasmina Novljakovića premijerno je izvedena sinoć šibenskom kazalištu, kao njihova druga nova ovosezonska predstava. Publika je odlično reagirala, i jakim pljeskom podržala sve glumce među kojima je u ulozi Antigone nastupila  mlada šibenska glumica sa Zlarina Lucija Alfier koja se nedavno pridružila ansamblu HNK u Šibeniku. Oni koji su bili u prvim redovima mogli su vidjeti i to da su joj se potresnim scenama oči zaista napunile suzama. Duboko se uživjela u ulogu mlade žene tragične junakinje  koji se bori za pravdu i moralne zakone.  

Kreonta igra Krešimir Jelić, Ana Prković je Izmena, Dadilja je  Oriana Kunčić, Hemon mladi šibenski glumac Kristijan Šupe, a stražari su Bojan Brajčić i Zdravko Vukelić. 
„Želja nam je bila da naša predstava  uz građansku publiku, biti usmjerena i prema mladim ljudima. Sjetio sam se ove Anouilhove verzije Antigone koja je napisana 1944. godine i zapravo, ostavljajući sve bitne značajke Sofoklove Antigone ipak ju premještam u nekakav normalan ljudski život.  Antigona je  jedna mlada osoba koja ima  svoje ideale i svoju ideju što bi život trebao biti, mada nema pretjeranog iskustva. Imamo Kreonta, koji više nije kralj koji se drži zemaljskih zakona. On je puno bliže današnjim političarima, znači čovjek koji će svakojakim putevima doći do svoga cilja, kaže redatelj Novljaković uz posebnu pohvalu tehnici koja je predstavu učinila i vizualno vrlo bogato
„Volio bih se zahvaliti čitavoj ekipi tehničke službe našeg kazališta   jer je ovo prvi put od profesionalizacije ove kazališne kuće da je naša tehnička služba od početka do kraja sama, bez ikakvog oblika pomoći izvana, napravila scenografiju i rekvizite. Ja sam ponosan na tu mladost koja je potekla iz Kičmatransa”, ističe ravnatelj kazališta Jakov Bilić.
 
Režija i dramaturgija: Jasmin Novljaković
Kostimografija i scenski pokret: Jasminka Petek Krapljan
Scenografija: Frane Celić
Glazba: Igor Valeri
Oblikovanje svjetla: Josip Bakula
FOTO: Šibensko kazalište
Iz kategorije: Kultura