Datum objave: 08. Prosinac 2023

POVRATAK NA VELIKA VRATA / Svečano otvorene "Božićne čarolije" koje su se prvi put u Šibeniku održale prije 30 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Božićne čarolije” blagdanska manifestacija za djecu koja se u Šibeniku prvi put počela održavati prije 30 godina svečano su otvorene sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Nastupili su dječji zborovi „Zdravo maleni“, „Cvrčak“ i etno igraonica „Balarin“ iz Gradskih vrtića "Šibenska maslina" i "Smilje" te dječji zbora "Grdelini", Drniš, plesne grupe Toxic, DSR Studija Balans, plesni teatar „Sjene“i Nina Vujević iz glazbene udruge Melodija, Stankovci, a izvođače i gledatelje posjetio je Djed Božićnjak.

 

U prizemlju knjižnice otvorena je izložba pod nazivom „30 godina Božićnih čarolija“ koju je postavila Zdenka Bilušić, voditeljica Centar za vizualnu kulturu djece i mladih u gradskoj knjižnici. Na otvaranju su bili svi koji su godinama sudjelovali u kreiranju te popularne manifestacije koja je u Šibenik dovodila i mnoge tadašnje estradne zvijezde, a održavali su se o dočeci novih godina za djecu. Jedno vrijeme je ta tradicija bila prekinuta, a sada se vratila na velika vrata.

Organizatori je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, a suorganizatori suLeontrade i Gradska knjižnicu „Juraj Šižgorić“

U utorak, 12. prosinca u 16 sati Božićna čarolija stići će u Centar za odgoj i obrazovanje „Šubičevac“, kada će djecu posjetiti Djed Božićnjak, Ermin Ljevo i članovi moto kluba „Galeb“. Dan nakon, 13. prosinca Djed Božićnjak, dječji zbor „Zdravo maleni“ te Ermin u posjetit će i Cvjetni dom za starije osobe.

U sklopu Čarolija obilježit će se i 65. godina dječjeg zbora „Zdravo maleni“ svečanim koncertom koji će se održati u kazalištu u subotu, 16. prosinca s početkom u 19 sati. Na koncertu uz Zdravo malene nastupaju i Branimir Bubica, dječji zbor „Cvrčak“, stariji članovi zbora „Zdravo maleni“ i Antonela Doko. Program će voditi članovi dramskog studija „Ivana Jelić“

Od predstava djeca će moći pogledati „Grudicu – toplu priču za hladne zimske dane“ koja je na programu u subotu, 23. prosinca u 11 sati. Ulaznice su dostupne na blagajni kazališta i webshopu.

Grudica” je jedna topla priča za hladne zimske dane, koja nam govori o darivanju i pravom prijateljstvu između malenoga zeke, šišmišića, vjeverice i jednog stabalca tise, rođenom u zimskoj noći na jednom, snijegom i ledom prekrivenom proplanku. Ovu je priču najljepše slušati uz vatricu i topli čaj kaj kamina ili ognjišta, a možda i u toplom kazalištu…

Predstava „Grudica“ gostovat će u Trogiru 2. prosinca, u Omišu 16. prosinca i u kulturnom centru u Vodicama 22. prosinca, te u Amadria Parku 23. i 30. prosinca.

U kazalištu će se odigrati i predstava „Šumica“ uz posjet Djeda Božićnjaka i podjelu poklona. Predstave su 9. i 20. prosinca, za organizirani posjet.

Iz kategorije: Kultura