Datum objave: 26. Srpanj 2023

OTVOREN 12. ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Šibenik postao velikom pozornicom suvremenog plesa

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečano je otvoreno 12. izdanje Šibenik Dance Festivala. Na šibenskim tvrđavama i trgovima do subote će nastupiti čak tristo plesnih profesionalaca i amatera s više od dvadeset predstava i plesnih točaka.

Šibenčani i njihovi gosti s nestrpljenjem su iščekivali dolazak suvremenog plesa u Krešimirov grad. Na tamošnji Trg Republike Hrvatske jedva su stali svi koji su željeli uživati u svečanosti otvorenja ŠDF-a.

Kraj srpnja ponovo nas uvodi u čaroban svijet pokreta, glazbe i emocija. U danima pred nama još jednom mladost preuzima grad! Iako tehnologija nagriza njihovu stvarnost, mladi će plesači svojim plesnim nastupima pokazati da se ne žele odreći svoje kreativnosti te želje i potrebe za kretanjem. Posebno sam ponosna što iza ove lijepe plesne priče stoji Plesni teatar Sjene. On je naziv „grad plesa“ svojem voljenom Šibeniku donio prvo na nacionalnoj razini, a posljednjih godina radi na njegovu etabliranju na međunarodnoj sceni. Ovim festivalom slavimo umjetnički duh grada i gradimo ljubav prema plesnoj umjetnosti kako među njezinim dobrim poznavateljima, tako i među publikom koja tek otkriva ljepotu suvremenog plesa“, kazala je Zorana Mihelčić, umjetnička ravnateljica Šibenik Dance Festivala i osnivačica Plesnog teatra Sjene.

Sjene su na otvorenju festivala izvele (In) Harmonious u koreografiji Ivone Grubišić Pupić. Njegova je poruka da je raznolikost uvjet harmonije.

Učenici četvrtog razreda Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba izveli su Allegro u koreografiji Maše Kolar. Allegro predstavlja otvoreno polje igre tijela, glazbe i pokreta - mjesto čistog plesa s raznovrsnim i bogatim rasponom raspoloženja i emocija.

Ovim su nastupom u uistinu predivnom ambijentu učenici okrunili svoje školovanje u našoj školi. Kroz predmet Scenske prakse učenici surađuju s različitim koreografima te stječu izvedbeno i kreativno iskustvo, a ovog su puta imali priliku prenijeti repertoar u novi prostor. Plesači se razvijaju kroz svaku novu izvedbu predstave, a sada su Allegro prvi put izveli na otvorenoj pozornici što je doprinijelo posebnoj atmosferi“, kazala je Gordana Svetopetrić, nastavnica u Školi suvremenog plesa Ane Maletić.

Članice Sportsko-plesnog centra Virus iz Bihaća kvalitetu svojeg rada predstavile su predstavom O čemu sanja ptica u kavezu u koreografiji osnivačice i umjetničke voditeljice centra Dijane Jajčević. Naime, plesači bosanskohercegovačkog Virusa prvaci su europskih i svjetskih natjecanja u show danceu.

Za mlade je plesače dragocjeno ne samo da pokazuju što znaju, nego i da se susreću s drugim plesačima. Prilika im je to za razmjenu ideja, znanja i iskustva. Festivali su mjesto i gdje pronalaze nadahnuće za daljnji rad”, rekla je Dijana Jajčević.

Mlade plesače koji su sudjelovali u svečanom otvorenju ŠDF-a, Šibenčani i njihovi gosti nagradili su ovacijama. Svečanost je moderirala Franka Klarić, glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Večer ispunjena dobrim vibracijama koje ples stvara, nastavila se ispred kluba Azimut. Tamo su Eva Kocić i Gendis Putri Kartini izvele predstavu Monomit u koreografiji Marte Habulin.

ŠDF i u srijedu donosi raznolik program na nekoliko lokacija. Na Poljani počinje program Downtown Dance. Na Trgu Republike Hrvatske portugalska Almada Dance Company započinje izvedbu predstave SubRosa. Izvodit će je u kontinuiranom kretanju, praćena publikom, do Muzeja grada Šibenika gdje će je izvesti do kraja. Na Tvrđavi Barone Borna Babić i Eliana Stragapede izvest će predstavu Amae, a Guilhem Chatir svoju autorsku solo izvedbu Vertiges.

Festival se organizira u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Iz kategorije: Kultura