Datum objave: 14. Svibanj 2023

KONCERT ZA PAMĆENJE / Gradski komorni orkestar veličanstvenim koncertom proslavio 40. rođendan, svirali klasiku ali i Arsena i Grka Zorbu

Diana Ferić
Diana Ferić

Koncert za pamćenje održao je sinoć u šibenskom kazalištu Gradski komorni orkestar u povodu svog 40. rođendana.

Nastupili su njegovi mladi članovi, oni stariji koji su u tom orkestru svirali neposredno nakon njegovog osnivanja poput Blanke Iljadice ili dr. Kinkele te solisti – učenici šibenske glazbene škole – mali Andrija Cukrov na violini kao najmlađi izvođač koji je već osvojio brojne nagrade, potom nagrađivani stariji učenici te škole Lovre Tunković i Ante Čvorak, mladi glazbenici Lana Plančić, Petromila Jakas, Katarina Žaja, Nikolina Kapitanović te splitski glazbenici Dario Golčić na oboi, Ivana Kenk Kalebić i Dea Škorić Ferrari na mandolini te trubač Zvonimir Bajević, a u drugom dijelu koncerta, u izvođenju Arsenove O mladosti” i mladi Fabio Šanić te poznati profesor gitare Ivan Korunić.


Osnivanje šibenskog gradskog komornog orkestra inicirali su prije 40 godina profesorica klavira Marija Sekso i prof. violine Ivan Marcijuš, a sigurno su zaslužni i tadašnji njegovi članovi, nadareni polaznici šibenske glazbene škole. Taj gudački orkestar bez prestanka postoji do danas uz financijsku potporu Grada Šibenika i Šibensko - kninske županije te veliku potporu Glazbene škole Ivana Lukačića. Jedan od njegovih voditelja bio je i Ivo Lise. Njih troje sinoć su dobili i posebno priznanje.

Od 2017. godine do danas Gradski komorni orkestar vodi prof. Jure Celić koji sinoć nije krio zadovoljstvo time kako su se predstavili šibenskoj publici.

U prvom dijelu koncerta izveli su klasični repertoar an kojem su bili Sorkočević, Vivaldi i Curci – Chiarda, a poseban pljesak publike dobili su za Hovhanesssovu Molitvu svetog Grgura.

U drugom dijelu repertoar je bio moderniji i nije mogao proći bez dva djela Arsena Dedića – “Prosjaci sinovi” te O mladosti, napolitanske pjesme Santa Lucia koju je otpjevao tenor Luka Baković da bi završili sa Zorbinim plesom. Nakon dugotrajnih ovacija na bis su odsvirali “Šibenku noć” , uz pjevanje publike koju su od početka do kraja oduševili i dirnuli u srce.

Iz kategorije: Kultura