Datum objave: 22. Ožujak 2023

POKLON DJECI / Jagoda Sablić izvela djeci u OŠ Fausta Vrančića i Gradskoj knjižnici svoje lutkarske predstave i pripovijedala im priče

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska spisateljica i lutkarica Jagoda Sablić najprije je u ponedjeljak, na Svjetski dan pripovijedanja, pričala legende i bajke učenicima OŠ Fausta Vrančića. Potom im predstavila lutke – ginjole, marionete i zijevalice i izvela svoju lutkarsku predstavu  o cirkusu i tri sretna klauna.

U punoj sportskoj dvorani te škole djeca su upijala svaku riječ koju je izrekla, a i njih je uključila u predstavu pa su u njihovim rukama zaigrali majmuni, medvjedići, indijska plesačica i klaunovi. Na kraju su učiteljice odgovarale  na njezine zagonetke. „Djeca su bila oduševljena i sa zanimanje su učili o lutkama. I ovog puta se pokazalo da djeci u Šibeniku  nedostaje lutkarsko kazalište. Jedva sumo se rastali.Nisu željeli otići iako ih je čekala marenda”, kazala nam je Jagoda.

Jučer, na Svjetski dan lutkarstva gostovala je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku. Za vrtićku djecu je izvela svoju drugu lutkarsku predstavu i to o baki Ani i dva zaljubljena lonca. Ona je glumila i baku Anu i sve ostale likove u predstavi – od dva lonca od kojih jedan potječe iz Pariza, a baka Ana ga je dobila na poklon za svoj rođendan, do vjeverica koje su osjetile miris kolača koje je baka pekla za rođendan svoje unučice pa su poželje  imati takvu proslavu i za rođendan svoje dvoje male vjeverice blizanke Ruku i Taku. Priča govori o ljubavi, a ima i ekološku poruku, a i u njoj je postigla interakciju s djecom.
 
„Ta interakcija s djecom kao s malim glumcima, kao i njihove reakcije me ispunjavaju srećom. Pokazalo se da djeca vole lutke i pripovijedanje pa sam im ispričala i priče o Maloj sireni i Carevo novo ruho”, ističe Jagoda Sablić
Ona je  napisala više od 50 scenarija za lutkarske predstave, a sama izrađuje i lutke. Na Hrvatskom radiju emitirano je do sada 10  njezinih  Priča za velike i male.
Iz kategorije: Kultura