Datum objave: 16. Rujan 2022

OTVORENE ŠKURE / Prve večeri već pao kompliment da je to možda najbolji takav festival u cijeloj regiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Sinoć su u Šibeniku, u Kući umjetnosti Arsen, otvorene ŠKURE, 2. međunarodni festival suvremene književnosti 'Šibenske književne ure'. Festival je i ove godine okupio impozantan broj književnika/ica s područja cijele regije, njih 27, koji su dali na značaju festivalu koji njeguje književnost, knjigu, lijepu pisanu riječ sa štokavskog govornog područja. Festival su otvorile Frida Šarar i Darija Žilić, a u programu su sudjelovali Senka Marić, Magdalena Blažević, Monika Herceg, Đurđica Čilić, Bojan Krivokapić, Boba Đuderija, Damir Karakaš i ostali. Festivalski program nastavlja se danas i traje do subote, 17. Rujna, u organizaciji Praznika rada – centra za umjetnost i edukaciju koji su pokrenuli spisateljica Olja Runjić, ujedno direktorica festivala, i glumac Leon Lučev, jedan od voditelja trodnevne festivalske radionice 'Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun'.

LEGENDARNO ZVONO U ŠIBENIKU

Težnja festivala je da se u fokus vrati književnost, da se stvori taj jedan kulturni prostor koji bi kontinuirano njegovao književnost, pisanu riječ, čitanje i koji bi u ovaj grad dovodio i Šibenčanima pružio mogućnost da upoznaju autore koje čitaju ili koje će tek čitati“, kazala je pred početak festivala, direktorica Olja Runjić.

Uoči službenog otvorenja ŠKURA, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvorena je izložba fotografija 'Pisci u Zvonu' bosanskohercegovačkog autora, Aleksandra Saše Bukvića, kojemu je ovo prvi susret sa Šibenikom. „Zvono je bilo sjecište mladih pisaca, likovnjaka, glazbenika i drago mi je da su svi ljudi na fotografijama uspjeli u svojim zanatima. Zvono je uvijek bilo alternativni prostor. Radili smo bez para po principu da galerija financira šank, šank galeriju i tu su se savršeno uklopili pisci koji su tamo čak radili i kao konobari. Bilo je lijepo“, kazao je o kultnom sarajevskom okupljalištu autor čiji se radovi u Šibeniku mogu pogledati tijekom trajanja festivala.

Prvog dana ŠKURA, program je silom prilika, uslijed kiše, prebačen s Male lože na otvorenom, u zatvoreni prostor Kuće umjetnosti Arsen, gdje su svoju umjetnost lijepe pisane riječi s publikom podijelile autorice poput Fride Šarar i Darije Žilić, zatim Đurđice Čilić i Bojana Krivokapića dok je središnje događanje prve večeri bila promocija knjige 'Okretište' i razgovor s autorom, nagrađivanim i rado čitanim Damirom Karakašem. „Nagrade koje pisac dobiva ne znači da je pisac bolji, ali meni, pošto živim samo od pisanja, dobro posluži da mi amortizira financijsku situaciju. Ali ne treba se nagradama uzdizati. Ako misliš da si genije, ideš unatrag“, kazao je Karakaš pred početak promocije knjige na festivalu za koje je imao birane riječi hvale. „Bio sam po brojnim svjetskim festivalima, bio sam na turneji po zemljama bivše Jugoslavije, i ovdje sam se iznenadio koliko je ovo dobro organiziran festival koji možda prerasta u jedan od najboljih festivala u regiji“, kazao je o ŠKURAMA dobitnik nagrade 'Meša Selimović'.

POVRATAK MILJENKA JERGOVIĆA

ŠKURE se nastavljaju danas od 11 sati programom 'Pronađite publiku' ispred krstionice katedrale svetog Jakova gdje će se svojim pisanjem predstaviti publici neka nova imena. Od 18 sati slijedi promocije i razgovori u kojima sudjeluju imena koje samo imali prilike slušati prvog dana, ali i veliki Miljenko Jergović koji festivalska događanja prati od prvog dana. Jergović se u Šibenik vraća nakon dvadesetak godina izbivanja, a šibenskoj će publici u razgovoru s novinarom i spisateljem, Emirom Imamovićem Pirkeom predstaviti knjigu 'Trojica za kartal'. To je u 21 sat, u 22 sata Marko Vešović predstavit će svoje dvije knjige 'Razgovori s Markom' i 'Tri knjige'. Uz njega će biti Sinan Gudžević i Almin Kaplan. Sve to na Maloj loži (Trg pape Ivana Pavla II.), osim ako kiša ne odluči drugačije.

Iz kategorije: Kultura