Datum objave: 26. Kolovoz 2022

ZVIJEZDE SVIJETA U ŠIBENIKU / Glazbenici svjetskog glasa predvođeni Julianom Rachlinom oduševili šibensku publiku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vrhunski glazbeni doživljaj priredili su sinoć Šibenčanima svjetski poznati violinist i dirigent Julian Rachlin, violistica Sarah McElravy, violončelist Boris Andrianov i pijanist Andrej Gugnin na koncertu pod nazivom „ Zvijezde svijeta u Šibeniku”  održanom u povodu primopredaje koncertnog klavira Bösendorfer 275 za koji je  je Grad Šibenik osigurao novac.

Publiku su pozdravili šibenski gradonačelnik Željko Burić, Danijel Gašparović, pijanist preko kojeg je HNK u Šibeniku nabavio taj obnovljeni klavir te Jakov Bilić, ravnatelj šibenskog kazališta.
„Novi klavir nas je stavio u sami vrh gradskim kazališnih kuća u nas. To je jedan od onih događaja koji čine razliku između srebra i zlata „, kazao je  Bilić.
Na njemu je sinoć u prvom dijelu koncerta svirao Andrej Gugnin kada su izveli Klavirski kvartet br. 2 u Es duru. U drugom dijelu koncerta Rachlin, McElravy i Andrianov svirali su gotovo sat vremena bez prekida  Bachove Goldberg varijacije koje su inače pisane za klavalir, a ovog puta su prilagođene za gudačke instrumente. Zasluženo su na kraju nagrađeni dugotrajnim, snažnim pljeskom publike. 
Rachlin, koji je prvi put nastupio u Šibeniku kazao je kako su time počašćeni te kako mu je Hrvatska druga domovina.
 Julian Rachlin jedan je od najslavnijih umjetnika našeg vremena. Zahvaljujući mnogobrojnim talentima, u svojoj karijeri dugoj više od trideset godina, Rachlin se svijetu predstavio kao dirigent, solist, snimatelj, komorni glazbenik, učitelj i umjetnički voditelj. Kao violinist, Rachlin je pozornicu dijelio s gotovo svim velikim orkestrima i dirigentima. Rachlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije.
 
 
Međunarodne karijere
 Jednako cijenjena kao violinistica i violistica, Sarah McElravy uživa u raznolikoj međunarodnoj karijeri koja uključuje koncerte, recitale i komorne glazbene izvedbe. Boris Andrianov, priznati ruski violončelist, nastupa u najznačajnijim svjetskim dvoranama i na najprestižnijim festivalima. Iako ima opsežan raspored turneja, umjetnik rado nastupa diljem svijeta, bilo u velikim gradovima, malim mjestima ili udaljenim selima koja nikada nisu imala koncerte.
 Proslavljeni svjetski pijanist Andrej Gugnin, pobjednik Sydney International Piano Competition i Gina Bachauer Competition u SAD-u, dobitnik BBC Music Instrumental Award, redovito nastupa u poznatim koncertnim prostorima.
Iz kategorije: Kultura