Datum objave: 15. Svibanj 2022

18 APOSTOLOVA I NJIHOV MIR/ Nastavljena nesvakidašnja umjetnička priča u Azimutu oduševila Šibenčane

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novih 18 novih Apostolova koji čine neobičan spoj ugostiteljskih stolova i umjetnosti postavljeni su ove subote u Azimutu,a oslikali su ih šibenski umjetnici. Ovu nesvakidašnju priču iz svijeta kulture inicirao je klub Azimut 2020. godine u doba korone kada je Šibenčanima i gostima grada predstavio 15 Apostolova. Dvije godine kasnije, u doba ratnih previranja na Starom kontinentu, broj Apostolova je narastao na 18, a i tema se promijenila. Osamnaest hrvatskih umjetnika crtalo je po plohama budućih stolova na temu – mira, a kako oni vide mir posjetitelji su mogli vidjeti ove subote na izložbi na tzv green stageu u organizaciji Azimuta i udruge Kolektiv 4B.

Ovogodišnji apostolovi su: Danijel Hrg, Branka Grubić, Denis Jakovljević, Lana Martinović Čala, Dolores Bujas, Iva Sabljić Martinović, Jelenko Ujdura.k.a. Koraljko Greben, Adriana Diklić, Mario Juras - Lulas, Magdalena Šetka, Maja Škugor, Adriana Tanfara, Kristijan Gradečki, Ivana Antić Stošić, Tijana Mihailović, Anita Franin Pećarica, Krešimir Golubić i Zvonimir Vila.

KULTURA NA IZVOLITE

Osamnaest Apostolova zapravo je 18 ploha ugostiteljskih stolova na štekatu kluba Azimut. Javnost ih je prvi put mogla vidjeti u subotu ujutro na otvorenju izložbe na livadi ispred kluba, a početkom idućeg tjedna bit će nedjeljiv dio ugostiteljskog inventara dovodeći tako umjetnost pred promatrača kojeg će nenametljivo izložiti kulturi koju bi inače možda preskočio vidjeti.

Ove godine i moja fotografija krasi jedan od stolova u klubu Azimut. Biti među 18 veličanstvenih prava je čast! Izbor je pao na macro fotografiju, igra ulja na vodi sa šarenom podlogom. Uvijek ponavljam da je Azimut nešto najbolje što se dogodilo Šibeniku. Velika ima hvala na svoj radosti koju unose u naše živote', poručila je poznata šibenska fotografkinja Ivana Antić Stošić.

Osamnaest umjetnika različitih likovnih izričaja, slikari, grafičari, grafiteri, fotografi, profesionalni likovni umjetnici i amateri, hobisti, zaljubljenici u lijepe linije, boje, obrise... Autori s porukom o miru u svijetu, o 'mojih pet minuta mira' i o miru u svima nama doći će u kontakt s tisućama osobama, sa Šibenčanima i gostima grada, a njihova će umjetnost obići svijet kao lijepa šibenska priča i fotografija na društvenim mrežama, kao kakav ambasador najljepše kulturne priče posljednjih godina.

SMRDLJIVI MARTIN I NJEGOV MIR

Azimut je godinama više od kluba, ugostiteljskog objekta. Azimut je istoznačnica za kulturni inkubator koji umjetnici rastu i razvijaju se, a kultura dobiva sve šira i šira krila.

Za Azimut bih napravio sve, što god da mi kažu. Velika mi je čast što sam autor jednog stola i što sam uopće u ovoj ekipi iako nisam primarno crtač no to mi je bio poticaj da se još više potrudim. Na prvu možda nije jasno kakve veze smrdljivi Martin ima s mirom, ali na drugu itekako ima. Suprotno od mira nije rat nego nemir, a nemir je puno globalnija riječ od rata i to je mir kojem ja težim. Miru koji smrdljivi Martin ima na livadi punoj cvijeća, u neznanju o ratovima, koroni, abortusima… U slučaju kakvog napada nekog većeg iz hranidbenog lanca, samo ispustim smrad da neprijatelj ode“, slikovito je svoju plohu koju krasi kukac opisao umjetnik i pitarolog, obrtnik Mario Juras, poznatiji kao Lulas.

Iz kategorije: Kultura