Datum objave: 15. Ožujak 2022

SMRT IGORA MANDIĆA / Vijest da je umro Igor Mandić zasjenila je čak i ratne vijesti iz Ukrajine. Toliko je njegov odlazak za Hrvatsku velik gubitak.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Smrt Igora Mandić, beskompromisnog polemičara, kritičara, eruditu, hedonistu, polemičara bez dlake na jeziku potresla je Hrvatsku tako duboko i snažno da je potisnula u drugi plan čak i ratne vijesti iz Ukrajine, dramatična poskupljenja, inflaciju i koronu. Ne pamti se da je nečija smrt dobila toliku pozornost i da su novine bilo komu posvetile toliko tekstova i tako puno stranica koje su ispisala najbolja nacionalna pera, kulturni autoriteti i vrhunski intelektualci. Pokazuje to koliko je njegov odlazak težak i nenadoknadiv gubitak za Hrvatsku, za njenu kulturu i novinarstvo. Klanjaju mu se čak i oni (štoviše, ponajviše oni) koji su na sebi i svojim djelima osjetili snagu neumoljivog biča njegove kritike za koju nije bilo obrane.
U moru tekstova objavljenih u novinama u povodu smrti Igora Mandića, posebnu pozornost privlači tekst Jurice Pavičića objavljen u današnjem "Jutarnjem listu" pod naslovom "Antielitist koji je bio elita" sa znakovitim podnaslovom: "Igor Mandić je na scenu uveo šibenski bezobrazluk i odmah razbio sva pravila".
Objašnjavajući zašto je Igor Mandić toliko važan i značajan za hrvatsku kulturu Pavičić kaže da se on pojavio u vrijeme kada je novinarstvo u kulturi imalo duboko nekonfliktni mentalitet i robovalo stručno akademskom metajeziku te bilo duboko apolitično i uz to, parafraziramo, zagađeno ideološkim socrealizomom.
-Mandić je, - piše Pavičić, - razbio pravila i stege u novinarstvo u kulturi. Uveo je na hrvatsku književnu scenu šibenski bezobrazluk što se mnogima nije svidjelo, ali je književnost u cjelini od toga profitirala. Njegova oštrina doživljavana je kao neotesano dalmatinsako divljaštvo, a njegove politiziranje kulture pobuđivalo je još veći šok.
Zahvaljujući Pavičiću i njegovom pisanju zašto je Igor Mandić toliko važna i značajna povijesna ličnost i Šibenik je saznao nešto o sebi i uporabnoj vrijednosti svog specifičnog dišpetnog mentaliteta. Kada se bolje razmisli, Pavičić je u pravu jer Mandić nije jedini izdanak "škole" tog hrabrog, stvaralačkog šibenskog bezobrazluka. Nije li recimo i Arsena Dedić krasio taj specifični, prodorni, ubojiti i poticajni, nekome teško probavljivi, ali u suštini korisni i pozitivni šibenski bezobrazluk? Ima još takvih primjera koji tjeraju na razmišljanje i potrebu da se Jurici Pavičiću na neki način iskaže zahvalnost što je uočio taj šibenski zavičajni fenomen.
Sasvim je realno prognozirati da će pojam; šibenski bezobrazluk vrlo brzo ući u opću uporabu i postati jedinica mjere za sve one koji na javnoj sceni, napose u kulturi nastupaju bez rukavica, bez kalkulacija i figa u džepu te govore hrabro, argumentirano ne štedeći ništa i nikoga.

Iz kategorije: Kultura