Datum objave: 03. Kolovoz 2021

MOTOVUN FILM FESTIVAL / Pohvale Šimi Strikomanu, direktoru fotografije izvrsnog satiričnog filma „Čiči miči: Bolski turizam u doba korone”, redatelja Ivice Jakšića Čokrića Puke

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šime Strikoman, filmski i televizijski snimatelj dobio je niz pohvala za svoj doprinos izvrsnom satiričkom filmu „Čiči miči: Bolski turizam u doba korone”, redatelja i konceprulanog umjetnika Ivice Jakšića Čokrića Puke koji je premijerno prikazan na upravo završenom Motovun Film Festivalu. Šime je tom nesvakidašnjem duhovitom, na trenutke urnebesno zabavnom, ali u svojoj srži ozbiljnom i duboko kritičnom filmu, briljirao kao direktor fotografije. Cijeli film snimio je iz ruke, bez stativa i drugih pomagala film je učinio dinamičnim i razigranim, a oduševio je nevjerojatnim scenama snimljenim iz neobičnih rakursa. Svojom kamerom i pristupom filmskoj slici potpuno se uklopio u zahtjevni scenarij i redateljske zamisli Ivice Jajkšića Čokrića Puke, osebujnog konceptualnog umjetnika čiji humor nije ni malo bezazlen, a uz to su i poruke koje servira kroz bizarni humor opako istinite. Šime je uz sve to uspio na izvrsne glumačke role „natjerati” žitelje Bola među kojima bile i tri bolske gospođe Mojna Bućo (89), Đina Zavajina (89) i Dina Jakšić (85), što filmu daje posebnu draž i emotivnost.
Film „Čiči miči: Bolski turizam u doba korone” premijerno je prikazan na Motovun Film Festivalu u nevjerojatno jakoj konkurenciji 106 briljantnih filmskih djela sa svih strana svijeta. Prikazan je pred punim gledalištem, a izazvao je i burne rasprave i polemike. Ispraćen je sa simpatijama i odobravanjem, a ovjenčan je i jednom od festivalskih nagrada.
Biti zapažen na Motovun Film Festivalu i privući pozornost zahtjevne filmske publike kakva je motovunska, vrijedan je uspjeh i priznanje filmu „Čiči miči: Bolski turizam u doba korone”. Pobjednik Motovun Film Festivala je film”Užitak” (Pleasure) švedske redateljice Ninje Thyberg. U kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglašenTvornice radnicima” Srđana Kovačevića. U konkurenciji Motovunski kratki pobijedio je film „Armadila” redateljice Gorane Jovanović, koji ulazi i u konkurenciji za nagradu Europske filmske akademije. Posebno priznanje dobio je film „Stephanie” redatelja Leonarda van Dijla, dok novouvedena nagrada Corto Montonese za najbolji hrvatski kratki film dobila redateljica Ivana Škrabalo za filmMekana bića”.

U pet dana na Motovun Film Festivalu prikazano je 106 filmova uz bogat glazbeni program te popratna zbivanja koja su većim dijelom bila posvećena glavnoj temi festivala – turizmu. Uz nagrađene filmove, jedan od vrhunaca festivala bila je projekcija filma „David Byrne’s American Utopia” u režiji legendarnog Spike Leeja. Oduševljena publika dugačkim je pljeskom, plesom i ovacijama ispratila film koji prati istoimenu broadwaysku produkciju i turneju bivšeg frontmana grupe „Talking Heads”. Zapažene su bile i dvije rasprodane projekcije s dva Oscara nagrađenog filma „Otac” redatelja Floriana Zellera s Anthonyjem Hopkinsom u glavnoj ulozi. Publika je s oduševljenjem prihvatila projekt „Sto godina smijeha”, projekciju četiri antologijske komedije jednog od najvećih komičara svih vremena Bustera Keato, koju je pratila originalna glazba koju je skladala i uživo izvela grupa „Porto Morto”.

Iz kategorije: Kultura