Sidebar Menu

Datum objave: 24. Srpanj 2021

U KUĆI UMJETNOSTI ARSEN / Plesom u bjelini zatvoren deseti Šibenik Dance Festival

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Deseti Šibenik Dance Festival zatvoren je predstavom Body Shots u Kući umjetnosti Arsen.

Riječ je o predstavi koja svodeći na minimum sve što bi moglo omesti pozornost gledatelja, snažan fokus stavlja na ljudsko tijelo. Plesači u bijelom nastupaju na sceni koju omeđuju dvije bijele plohe – pod i svod. Sve između prostor je kretanja umjetnika koji utjelovljuju antropomorfna bića kojima pokret ulijeva život.

„Predstava kojom smo zatvorili jubilarni festival, donosi određenu simboliku. Scena je očišćena kako bi se na njoj mogli rađati novi pokreti. Nadamo se da iza nas ostaje za ples najteže razdoblje vezano uz pandemiju novog koronavirusa, te da će iduće godine u Šibenik, na najljepše pozornice ovog dijela Europe, moći doći plesni umjetnici iz cijelog svijeta te sva zainteresirana publika“, istaknula je Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica ŠDF-a.

Ovogodišnji festival imao je šest revijalnih plesnih predstava i sedam u službenom dijelu.

Posljednja izvedena predstava Body Shots nastala je u njemačko-hrvatskoj koprodukciji. Iza nje stoje Cocoon Dance Company i Zagrebački plesni centar, a koreografiju potpisuje Rafaele Giovanola.

„Sretni smo da smo predstavu u Šibeniku konačno mogli izvesti na način na koji je zamišljena, tj. tako da publika sjedi oko scene. To gledateljima otvara trodimenzionalan pogled na efektnost tijela. Publika ima osjećaj da ih može dodirnuti. Neki gledatelji prate pojedinog plesača, a neki cijelu skupinu. Pri razvoju predstave tijelu dajemo priliku da se izražava i slušamo ga što nam želi reći. Tako nastaje predstava koja je strog sustav improvizacije. Dakle, čvrsto je postavljena, ali omogućuje djelomičnu improvizaciju što svaku izvedbu čini jedinstvenom. Kako bismo u fokus stavili tijelo, glas odvajamo od lica, a lice od tijela. Plesači tijekom izvedbe nemaju kontakt očima ni međusobno ni s publikom. Potičem ih da, ne gledajući, osjećaju vibracije, te da energiju upijaju kroz kožu i trbuh, a da vlastite emocije ispoljavaju kroz prazno tijelo. Pokret je ono što čini razliku između živoga i neživoga“, kazala je Rafaele Giovanola.

Plesače smatra i kokreatorima predstave. U predstavi Body Shots nastupaju Cristina Commisso, Martina De Dominicis, Alvaro Esteban, Eleonora Magdalena Vrdoljak i Marin Lemić.

Šibenik Dance Festival utemeljila je Zorana Mihelčić, voditeljica Plesnog teatra Sjene, a festival je organiziran u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik. Predstave u službenom dijelu programa organizirane su na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone te u novootvorenoj Kući umjetnosti Arsen. Program u kojem su Šibenčani i njihovi gosti mogli besplatno uživati, izvodio se na glavnom šibenskom trgu Poljani.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.