Datum objave: 23. Listopad 2020

MLADA ŠIBENSKA KIPARICA NE MIRUJE / Manuela Pauk otvara novu izložbu u ponedjeljak u Dubravi u Zagrebu, a nazvala ju je "Paladiji(i)"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nisu se još stišali dojmovi oko nedavno postavljene njezine izložbe "Stari svijet" koja je dobila sve pozitivne kritike, a mlada šibenska kiparica sa zagrebačkom adresom otvara u ponedjeljak, 26. listopada svoju novu izložbu. U Galeriji Vladimir Filakovac, Dubrava 51 bit će otvorena izložba Paladij(i) te mlade akademske kiparice rođene 1994. Izložba je nastavak autoričinog interesa za mitološke teme i motiv kornjače.

 Na toj izložbi pokazuje seriju od deset jako sličnih skulptura, od kojih su osam napravljene od polirane terakote, a dvije od bronce. Sve te skulpture se zovu Paladij. To je prvi kip koji je u grčkoj mitologiji nastao nakon što je božica Atena u prijateljskom sportskom nadmetanju slučajno ubila svoju rođakinju i prijateljicu Paladu, te joj je zbog tuge napravila spomen obilježje, simulakrum, odnosno kip, taj Paladij. Zatim je kip spušten u Troju, koju je štitio poput amajlije. Kako je postojala legenda da će Troja pasti tek ako se Paladij ukrade, on je umnažan kako ne bi bilo moguće znati koji je pravi.

Skulpture Palada su povezane sa četiri digitalna foto-kolaža koje prikazuju kipove kornjača sa stvarnom kornjačom čančarom, odnosno stvarnost i njezin simulakrum. Izložba će biti otvorena do 11.11., svaki dan od 10 do 20 sati.

Manuelu Pauk svrstavaju među najuspješnije i najtalentiranije mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj, a uz to je sigurno i jedna od najaktivnijih i najplodonosnijih umjetnica. To je umjetnica čiji rad jednostavno i publika i kritičari vole.

Iz kategorije: Kultura