Datum objave: 22. Srpanj 2020

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Tvrđavu Barone preplavila je energija koju su plesni umjetnici akumulirali proteklih mjeseci

Diana Ferić
Diana Ferić

 Tvrđavu Barone sinoć je, drugog dana Šibenik Dance Festivala, preplavila energija koju su plesni umjetnici akumulirali proteklih mjeseci. Izvedene su tri plesne predstave, a dvije od njih doživjele su svoju premijeru. Program pripremljen u srednjovjekovnoj šibenskoj tvrđavi nastao je u suorganizaciji festivala i Tvrđave kulture Šibenik.

Let Us Fly – naziv je plesne predstave koju je izveo Plesni studio Modus. Dio je to istoimenog plesnog kluba iz Zagreba koji okuplja najbolje plesače kluba – mlade u dobi od 15 do 25 godina. Mnogi od njih plesom se bave od vrtićke dobi. Vidi se to i na pozornici. Plesni su pokreti ugrađeni u njihovo kretanje, a na sceni suvereno nižu raznovrsne zahtjevne plesne elemente.

„Koncept predstave vrti se oko apela društvu da dopusti nadarenim pojedincima da polete. Naime, ljudima je važno imati mogućnost razvijanja vlastitih potencijala uz prihvaćanje zajednice. Predstava je psihički i fizički dosta zahtjevna, ali uspjeli smo je postaviti na scenu u samo tri tjedna. Drago nam je da je svoju premijeru doživjela na Šibenik Dance Festivalu na koji dolazimo već deset godina i kojem iz godine u godinu raste kvaliteta“, kazala je Luna Lilek koja potpisuje koncept predstave. U kreiranju predstave pomogle su joj Snježana i Nika Lilek.

Plesnom studiju Modus bio je ovo prvi javni nastup nakon karantene uzrokovane novim koronavirusom. Zbog toga su plesači s posebnim nestrpljenjem čekali izlazak na scenu.

Mnoštvo emocija pratilo je i nastup Tetiane Svetlične. Ona je u Tvrđavi Barone premijerno izvela djelo Création Acrylique koje je, uz njezinu asistenciju, stvorio mladi slovenski koreograf Gaj Žmavc. Oni su uz glazbu Ravelova Bolera na pozornicu donijeli plesnu priču koja se bavi kreativnim procesom umjetnika. Pozornica je pritom platforma na kojoj umjetnik svoje nadahnuće pretače u djelo.

„Za razliku od nekih umjetnika koji nakon izvedbe osjećaju pražnjenje, ja sam puna emocija. Voljela bih da publika uz ovo djelo sada veže osjećaje, idućih dana da o njemu razmišlja, a nakon toga da ga pohrani u pamćenju. Tvrđava Barone omogućila nam je lijepu, intimnu atmosferu u jedinstvenom arhitektonskom zdanju“, kazala je Svetlična, ukrajinska umjetnica koja već 13 godina radi u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru. Ove godine ona je bila jedina strana plesna umjetnica koja je nastupila na Šibenik Dance Festivalu. Naime, ostalima je zbog pandemije bio otežan dolazak.

Međunarodnu karijeru uspješno gradi Lucija Romanova, hrvatska umjetnica koja se nakon studija u Amsterdamu plesom profesionalno bavi u Londonu. Na Šibenik Dance Festivalu izvela je Sve, predstavu koja ističe važnost pokreta.

I sadržaj te predstave podcrtao je poruku ovogodišnjeg izdanja Šibenik Dance Festivala: „Pokret je nezaustavljiv“. Festival ove godine nosi oznaku 9,5 kako bi iduće godine Šibenčanima i njihovim gostima za svoje jubilarno izdanje mogao donijeti reprezentativni plesni program s velikanima svjetske plesne scene.

Iz kategorije: Kultura