Sidebar Menu

Datum objave: 21. Srpanj 2020

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Poljana kao plesna pozornica i dojmljiva izvedba "Čipke" na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić
 Baletni ansambl riječkog HNK oduševio je publiku svojom sinoćnjom izvedbom predstave "Čipka", pod  vedrim nebom, u osebujnom ambijentu tvrđave svetog Mihovila koji je dao dodatnu dimenziju doživljaju te plesne predstave. Njome je otvoren ovogodišnji Šibenik Dance festival koji traje još danas.
Čipka je u matičnom kazalištu premijerno izvedena prošli mjesec, a ovo joj je bila prva izvedba pod zvjezdanim nebom.
 
„Strahovala sam kako će predstava koja je napravljena za kazalište, zaživjeti u otvorenom prostoru, no moj je strah bio neopravdan. Tvrđava je sjajno udomila predstavu, a plesači su je izveli s nevjerojatnom energijom. Kako ne znamo što nam donosi sutra, plesači se u svaku izvedbu daju kao da im je zadnja“, otkrila je ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar koja potpisuje koncept i koreografiju predstave.
 
 
Inspirirana paškom čipkom, koreografkinja Maša Kolar u njenoj strukturi i ritmu pronalazi bogat izvor za stvaranje, kako koreografske strukture, tako i oblikovanja njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, plesnog vokabulara i ritma, kao i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke susreću se suvremenost i tradicija.
Baš onako kako je to koreografkinja kazala, “Čipka” je “dijalog između plesa kao jednog od jezika umjetnosti i kulturnog naslijeđa naše povijesne tradicije, čipkarstva.”
 
Na glazbu skladateljice Tene Novak Vincek„Čipku“ plešu članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Emanuele Amuchástegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Daniele Romeo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz, Maria del Mar Hernandez, Nicola Prato i Svebor Zgurić.
Dramaturginja i asistentica koreografkinje je Maja Marjančić, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.
 
Zahvaljujući Šibenik Dance Festivalu inaugurirana je još jedna pozornica u Šibeniku - novouređena Poljana na kojoj je sinoć, prije predstave "čipka" službeno otvoren ovogodišnji Festival uz nekoliko plesnih rola i u posebnoj komunikaciji s gledateljima. 
 
„Zorani Mihelčić i Plesnom teatru Sjene čestitam na upornosti, želji i htijenju da uspiju. To sve se vidi kako kroz rad Sjena, tako i u ovim specifičnim vremenima kada odustajanje od festivala nije dolazilo u obzir. U ovom trenutku Šibenik ne samo da nije odustao od svojeg plesnog festivala, nego nije odustao niti od svojeg koncepta da je grad festivala i da je grad pozornica“, istaknuo je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.
U plesnom programu na Poljani nastupili su Modus klub iz Zagreba, Leonarda Lovreković s plesačima USB-a iz Poreča, Plesni teatar Sjene iz Šibenika i Anamarija Jakobek, plesačica Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege.
U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ otvorena je izložba plesne fotografije Mladena Božičkovića Friends in Dance and Life - 20 godina plesnog prijateljstva između Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar i Plesnog teatra Sjene. Dio fotografija je izložen na Poljani. Predstavljajući izložbu Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“, rekla je kako je to prvi umjetnički događaj na Poljani te kako vjeruje da će ih biti još mnogo.
 
 
Moto ovogodišnjeg Festivala je  „Pokret je nezaustavljiv“ . Budući da zbog pandemije novog koronavirusa na festivalu nisu mogli nastupiti plesni umjetnici iz svijeta, on ove godine nosi oznaku 9,5 i posvećen je domaćoj plesnoj produkciji.
„Sretni smo i ponosni da je ples i ovo ljeto stigao u Šibenik. Zbog ograničenja vezanih uz ulazak u Hrvatsku izvođači su se nekoliko puta mijenjali, no na kraju smo uspjeli stvoriti program koji se uz poštivanje epidemioloških mjera može izvesti. Zahvaljujući tome Šibenčani ove godine nisu ostali uskraćeni za vrhunsku plesnu umjetnost, a plesači su oduševljeni time što su nakon nekoliko neizvjesnih mjeseci konačno mogli stati pred publiku“, kazala je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.
Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.