Datum objave: 03. Srpanj 2020

ŠIBENIK JE TO / HTV snimio dokumentarac o tomu kako su Šibenik i MDF igrom i umjetnošću u Domovinskom ratu "branili dječju radost", premijera je sutra

Diana Ferić
Diana Ferić

"Obrana dječje radosti - Međunarodni dječji festival Šibenik u Domovinskom ratu 1991. - 1995." dokumentarni je film o jednoj od najvažnijih neoružanih bitaka za slobodu i neovisnost Hrvatske u kojoj su sudjelovala djeca, pedagozi, likovni umjetnici, književnici, glumci, glazbenici, lutkari i filmski stvaraoci iz Šibenika, više od 20 hrvatskih gradova, od kojih su neki i sami trpjeli ratnu pogibelj i razaranja, te iz 17 zemalja s tri kontinenta. Njegovom premijerom sutra će na Ljetnoj pozornici u Šibeniku biti zatvoren ovogodišnji, jubilarni 60. MDF:  

 

Odluka Šibenčana da se MDF održi usprkos opasnosti, smrti i stradanjima, bila je nevjerojatno hrabra, ali i važna zato što je bila izraz povjerenja u snagu i odlučnost hrvatskih branitelja i vjere i pobjedu. U pravednost hrvatske borbe i pravo Hrvatske na neovisnost vjerovali su ansambli i umjetnici, pa i roditelji djece 17 zemalja svijeta koji su dozvolili da ona sudjeluju na festivalu usprkos činjenici da se održava u sred ratnog pakla.  Zahvaljujući toj besprimjernoj hrabrosti i junaštvu, MDF je dao neprocjenjivi doprinos obrani slobode i opstojnosti Republike Hrvatske.

Hrvatska televizija priču o toj je epizodi Domovinskog ispričala je filmskim jezikom kojem nisu bila potrebna nikakva dodatna tumačenja i naracije jer o svemu svjedoče izravni sudionici tih događaja i fotografije, te posebno dramatični video zapisi iz arhiva Hrvatske televizije. Oni su osim o hrabrom dječjem festivalu, njegovim organizatorima, izvođačima i djeci jačoj od rata, film "Obrana dječje radosti" svjedočanstvo i o predanom radu i hrabrosti novinara i snimatelja HTV-a tijekom Domovinskog rata.

Film je protkan autentičnim video zapisima koji do sada nisu viđeni te brojnim fotografijama koje su bile povod za njegovo snimanje kao i za dodjelu dodjeli Povelje Republike Hrvatske odličja MDF-u za hrabrost i junaštvo koje je pokazao u ratu.

Posebno je zanimljivo da je veliki dio tih fotografija pronađen bačen u smeće tako da ovaj film, uz izložbu koju su organizirali aktivisti Udruge "Volim Šibenik", predstavlja osobito vrijedan doprinos čuvanju baštine Domovinskog rata.

O tome kako se uspjelo održati festival u ratnim uvjetima pa čak postići da on tijekom svih pet godina zadrži međunarodni karakter, u filmu "Obrana dječje radosti" svjedoče njegovi organizatori i sudionici. Posebno emotivno o tim danima govore festivalska djeca, sada odrasli ljudi, majke i očevi. Ona su snimana na autentičnim lokacijama, u skloništima, na ulicama i trgovima izloženim udaru neprijateljevog topništva, na kojima su plesali, pjevali, glumili, slikali, snimali filmove, učili i stvarali tijekom tijekom festivalskih dana, ali i cijelog rata sve do oslobođenja Hrvatske 1995. godine.

Domovinskog rata.

U filmu se kao svjedoci trajanja MDF-a u Domovinskom ratu pojavljuju njegovi sudionici kojih više nema među nama poput književnika Ive Brešana i Mladena Bjažića, te direktor šibenskog kazališta i MDF-a Ante Pulić i književnik Jakša Fiamengo, kojima su to bili posljednji intervjui u životu jer su obojica umrla 2018. godine nedugo nakon što je završeno snimanje filma, ne dočekavši njegovo prikazivanje.

Povod za snimanje dokumentarnog filma "Obrana dječje radosti" bila je izložba fotografija „Djeca i Međunarodni dječji festival u Domovinskom ratu“ koju je u sklopu programa obilježavanja 26. obljetnice Rujanske bitke za Šibenik u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, organizira Udruga „Volim Šibenik“. Ta izložba je prvi puta zorno pokazala dramu opstojnosti šibenskog dječjeg festivala u teškim ratnim okolnostima te veličinu i značaj tog poduhvata.

Tijekom rata 1991. - 1995. na MDF-u je nastupilo 20 ansambala iz Hrvatske, 24 ansambla iz inozemstva, više od 100 renomiranih književnika, glazbenika, te filmskih i likovnih stvaralaca. Programi MDF-a tijekom rata gostovali su 11 hrvatskih gradova.

Izložba je nastala od dijela fundusa digitaliziranih negativa koji su pronađeni u smeću tijekom 2017. godine. Pronađeno je  oko 80 crno – bijelih filmova s oko 2400 snimaka te 10 color filmova s oko 300 snimaka. Riječ je o autentičnom i odlično očuvanom fundusu s fotografijama i svih nastupa hrvatskih i inozemnih ansambala tijekom rata u Šibeniku.

Fundus je upotpunjen ranije prikupljenim fotografijama stradanja djece u ratu u Hrvatskoj i BiH. Negative je prikupila, digitalizirala i obradila Udruga „Volim Šibenik“ uz potporu Grada Šibenika, u sklopu svog programa „Baština Domovinskog rata“ i projekta „Šibeniče, ti si stina“, a pohranjeni su u Državnom arhivu u Šibeniku.  

Izložba je bila i povod da Udruga "Volim Šibenik" i Zbor Ratnog zapovjedništva 113. šibenske brigade HV-a 2018. godine upute predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović poticaj da se MDF zbog iskazane hrabrosti i junaštva u Domovinskom ratu odlikuje što je ona prihvatila te ga je ovjenčala Poveljom republike Hrvatske.  

-Održavanje Međunarodnog dječjeg festivala u ratnim godinama, pod granatama i općom opasnošću bila je ta pozitivna ludost koju je Šibenik pokazao i to nam je bio ključni izazov za snimanje filma. Željeli smo pokazati da Šibenik nije dopustio da ratne strahote prekinu djetinjstvo njegovoj djeci i da je dokazao da se i u toj atmosferi straha i pogibelji može održati ne jedna kazališna predstava ili radionica nego cijeli jedan festival k tome i međunarodni i to ne jednom nego redovno tijekom svih ratnih godina što je veličanstveno, kaže Ivo Kuzmanić, redatelj dokumentarnog filma "Obrana dječje radosti" koji je sniman snimati od 14. do 21. lipnja 2018. godine godine po ideji i priči novinara i publiciste Stanka Ferića, urednika časopisa za kulturu sjećanja i čuvanje zavičajne baštine "Volim Šibenik".

Priča o tome kako je MDF održan u ratu autentična je i uvjerljiva zbog toga što o njoj svjedočanstva djece koja su tih godina bili ili publika ili izvođači predstava koje su se održavale po skloništima. Ratna festivalska djeca, danas majke i očevi, pronađeni su putem Facebook  potrage u kojoj su sudjelovali  šibenski mediji; novinski portali Šibenik News i Šibenik IN i te Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku.  
Dokumentarni film

"Obrana dječje radosti"

Međunarodni dječji festival Šibenik u Domovinskom ratu 1991. - 1995.

Trajanje: 52 minute

Produkcija: Hrvatska televizija

Redakcija dokumentarnog programa

Scenaristi: Stanko Ferić i Ivo Kuzmanić

Direktor fotografije: Dušan Vugrinec

Majstor montaže: Mladen Radaković

Autor glazbe: Alan Bjelinski

Stručna suradnica za arhivske materijale HTV-a: Nataša Kalinić Akačić

Redatelj: Ivo Kuzmanić

Producentica: Marija Kosor

Urednik: Vladimir Brnardić

Iz kategorije: Kultura