Sidebar Menu

Datum objave: 13. Veljača 2020

IZLOŽBA / Neven Tudić izložio svoj "Simfonijski orkestar" - bezlične karikaturne likove obučene u vreće za smeće

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba skulptura pod nazivom "Simfonijski orkestar?" otvorena je sinoć u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. Skulpture su izvedene u stiroporu, autor ih je omatao i "obukao" odijela od crnih vreća za smeće. Figure nemaju lica. To su bezlični karikaturalni likovi s instrumentima koji su sastavljeni od raznih predmeta.

O toj je izložbi povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov napisao:

„Svakim se djelom, instalacijom, intervencijom i promišljanjem njegovo ime ne može učvrstiti u nekom stilskom ili rukopisnom sidru, imajući uvijek nešto u rukama, nije Tudić pokorno klipsao za posnim i nemrsnim teorijama, niti se pridružio mantrama poput „manje je više“. Ovoga se „čudnovatoga kljunaša“ hrvatske umjetnosti ne može naći niti u jednom umjetničkom čoporu. Sam samcat!Rodbina mu je rasuta po filozofskim katedrama na kojima se promišlja o prvim i posljednjima stvarima svijeta. Ali rad ovoga marginalca u centru koji vjeruje Apsolutnom duhu i istinama ne podrazumijeva zagovornika suhih cerebralnih i verbalnih kukičarenja, još manje čovjeka praznih ruku. Sasvim suprotno: Tudić mora s velikim trudom napraviti/stvoriti djelo da bi ono samo sebe dokinulo. Jer njemu se „smisao umjetnosti svodi na predodžbu, impresiju uvjetovanu i okončanu nazočnošću predmeta“. Orkestar s dirigentom i grupom figura upregnutim u instrumente iz kojih ne izlazi niti jedan zvuk predstavlja inscenaciju u koji „predmeti ili događaj mora biti nazočan“ kako bi umro. Glazbenici i glazbala ne stvaraju zvuk. Njegova je šutnja wittgensteinovski rečeno, zlatno tijelo nepostojanja. To je kristalna jasnoća smrti tjelesnoga tijela."

Izložba će biti otvorena do 29. veljače.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.