Datum objave: 04. Veljača 2020

KULTURA, UMJETNOST & PODUZETNIŠTVO / Izložba minijatura književnika i poduzetnika Zvonka Madunića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zvonko Madunić, književnik, prosvjetni djelatnik i poduzetnik na izložbi "Hrvatska priča" neočekivano se ukazao u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" slikar - minijaturist. Riječ je o zanimljivom kulturnom, umjetničkom i poduzetničkom projektu koji na poseban način istovremeno obogaćuje i šibensku kulturnu scenu i šibensku turističku ponudu, a ujedno je poučan i edukativan.

Madunić je izložio 40 unikatnih oslikanih podložaka za čaše s motivima iz Hrvatske i šibenskog zavičaja. Svaki oslikani podložak ima svoju priču koja je aplicirana na naljepnicama domaće lozovače, prošeka, vina i maslinova ulja koje proizvodi njegov obiteljski obrt MADIT. Unikatni, umjetnički oblikovane podmetače za čaše novost su u tradicionalnoj ponudi MADIT-a, a dobit će ih kupci njegovih proizvoda u posebnoj rukom pletenim mrežicama koje plete obitelj Zvonka Madunića. Sva pića također su proizvod obitelji Madunić, a potječu iz njihovog vinograda na Danilu.

Obrt MADIT postoji već 18 godina, a priča koja je sada oplemenjena unikatnim oslikanim podmetačima za čaše nastala je 2005. godine u sklopu projekta "Šibenski badge" koji je od 2008. godine brendiran pod imenom "Hrvatska priča" i nadovezuje se na književni rad i stvaralaštvo Zvonka Madunića. "Hrvatska priča" promiče i afirmira hrvatske i šibenske zavičajne vrijednosti na nenametljiv, ali originalan i privlačan način te zaslužuje pozornost i kao umjetnički i kao poduzetnički iskorak.

Zvonko Madunić, radi kao profesor u Osnovnoj školi "Vidici". Široj je javnosti poznat po svom književnom radu. Prvi roman „Olujna razmišljanja" objavio je 1995. godine, a nakon njega još pet romana "Glu", "Pucanj u veličinu", "Elektronička pošta", "Na crti života", "Urudžbeni broj" i "Križni put". Njegov roman "Elektronička pošta" prva je šibenska knjiga objavljena u elektroničkom obliku. Osim kao romanopisac Madunić je i plodan autor priča, crtica i osebujnih kolumna koje već 25 godina objavljuje u nacionalnim časopisima, revijama i novinama. Za potrebe Obrta MADIT u okviru projekta "Hrvatska priča", napisao je 70 crtica koje prikazuju hrvatske znamenitosti, a sve su prevedene na deset europskih jezika. U Osnovnoj školi "Vidici" u okviru izvan nastavnih aktivnosti uspješno vodi školsku filmska grupa s kojom je realizirao dokumentarne filmove "Kapom pod kapu", "Transportacija u kruto", "Šubići u središtu", "Magare" i "Juraj Dalmatinac". 

Iz kategorije: Kultura