Datum objave: 13. Siječanj 2020

150 GODINA ŠIBENSKOG KAZALIŠTA / Veliki jubilej obilježit će se bogatim programom, pogledajte što vas sve čeka

Diana Ferić
Diana Ferić
Bogatim programom za sve  uzraste publike  obilježit će HNK u Šibeniku u siječnju 150 godina svog postojanja.  Šibensko kazalište je 1870. godine izgradila obitelj Mazzoleni.  Taj veliki jubilej bit će obilježen sa  sedam predstava, koncertom u čast Ivana Lukačića, Arsenovim feralom, izložbom te Teatarskom ćakulom na kojoj će sudjelovati poznati Šibenčani čiji je rad vezan ili je bio vezan za kazalište, kako je na današnjoj konferenciji za novinare  najavio Jakov Bilić, ravnatelj šibenske kazališne kuće. 
 
 
 
"Potrudili smo se složiti program s kojim ćemo zaokružiti cjelinu kulturnih programa koju možemo ponuditi našim sugrađanima i publici", istaknuo je. Proslava počinje sutra, 14. siječnja, u 19 sati u Crkvi. sv. Frane gostovanjem Hvarskog pučkog kazališta s predstavom “Prikazanje života sv. Lovre mučenika”, a isto kazalište dan nakon gostuje u HNK u Šibeniku s predstavom “Ribanje i ribarsko prigovaranje”.  
 
 
Imena sestara benediktinki tako će ostati zabilježena kao imena prvih hrvatskih glumica, ali osuda biskupa i skandal koji je uslijedio pripomogao je da se prvo sljedeće žensko ime na nekoj hrvatskoj pozornici spominje tek 205 godina kasnije u jednoj vukovarskoj predstavi"; istaknuo je Bilić. 
 
 
Dan nakon u foajeu šibenskog kazališta održat će se još jedan Arsenov feral naziva “U sjeni balada”. U večeri poezije šibenskih pjesnika pred publiku će izaći Ana Perković, Oriana Kunčić, Šime Bubica i Jakov Bilić, pjevanu poeziju donijet će bend Bagatin, a maestro Dušan Šarac te novinar Stanko Ferić govorit će o fenomenu šibenske autorske pjesme.
Zanimljivo će biti i 22. siječnja kada će se moći razgledati izložba kostima Sare Lovrić Caparin, a ravnatelj Bilić kaže da će Sara cijelo kazalište odjenuti u kostim. 
U petak, 24. siječnja, na rasporedu kazališta je koncert “Lukačiću u čast”, a nastupit će Martina Klarić, Nera Gojanović, Siniša Štrok i Gordana Pavić.
Roditelji će u subotu ujutro, 25. siječnja, moći u miru piti kavu, kazao je u šali ravnatelj Bilić. Naime, u 11 sati najmlađi mogu pogledati predstavu “ Avantura Brokule i Češnjaka”, a šibensko kazalište tu večer u 20 sati gostuje u Kulturnom centru u Vodicama s Krležinom Ledom.
 
U Teatarskoj ćakuli ove godine će sudjelovati redatelj Zoran Mužić, intendant HNK u Splitu Srećko Šestan te nekadašnji ravnatelj šibenskog kazališta i MDF-a, a današnji predsjednik gradskog vijeća Dragan Zlatović, a razgovr će  voditi novinarka Grozdana Cvitan. 
Dan kazališta održat će se 29. siječnja kada će nastupiti Teatar Erato predstavom “Iskrica”. U četvrtak 30. siječnja još jednom možete pogledati koprodukciju HNK u Šibeniku i GDK Gavella “Kako je počeo rat na mom otoku”. 
Na Konferenciji za novinare doznali smo da će  do početka jubilarnog 60. MDF -a  sadašnji foaje Kazališta biti pretvoren u Brešanovu memorijalnu sobu te da će šibenski tatar ove godine pripremiti premijeru jednog od Brešanovih dijela i to u koprodukciji s HNK Split te da će  postaviti posebnu predstavu za otvaranje ovogodišnjeg MDF -a. 
Iz kategorije: Kultura