Datum objave: 30. Prosinac 2019

PRIZNANJE MLADOJ ŠIBENSKOJ KIPARICI / Manuela Pauk među sedam perspektivnih i uspješnih mladih umjetnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Oni su sedmero mladih umjetnika koji su se do sada u kratkom vremenu istaknuli na hrvatskoj likovnoj sceni s iznimno zanimljivim radovima, dobrim samostalnim izložbama te pozvanim i žiriranim skupnim selekcijama, piše Iva Koerbler u časopisu Cosmopoliten, a među njih je uvrstila i mladu umjetnicu iz Šibenika Manuela  Pauk koja je izlagala i u rodnom Šibeniku.

"Nisu ih zaobišle niti pohvale i rektorske nagrade za najbolje studente u svojoj klasi na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. U razgovoru za Cosmopolitan istaknuli su kako su oduvijek osjećali i znali da žele biti likovni umjetnici, da je to bio poziv ili da su za bavljenje artom doživjeli neki poseban trenutak potpune posvećenosti toj profesiji. Bez obzira na domaće uspjehe, već razmišljaju o inozemnim karijerama i plasmanu na art tržište, iako to ne podrazumijeva nužno odlazak iz Hrvatske", napisala je Iva Koerbler.

 

Manuela Pauk  rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla u Šibeniku. Ova jedina kiparica među sedmoro mladih umjetnika trenutno studira na slobodnom studiju sinologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na ALU u Zagrebu 2018. Članica je HULU-a i HDLU-a. Samostalne izlozbe su joj bile „Ludički juriš“ u Galeriji Matice Hrvatske (2019.), Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (2018.) i Muze (2018.) u Knjižnici Marije Jurić
Zagorske u Zagrebu. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi. Na 40. Splitskom salonu bila je među pet finalista za nagradu salona.

 

Kroz likove životinja interpretira klasične teme povijesti umjetnosti. Zanimaju je i mogućnosti transformacije prostora. „Mislim da je kod doživljaja umjetničkog rada bitna prva, intuitivna reakcija i osjećaj promatrača, odvajanje od svakodnevnog sebe i doživljaj neke strane materije kao bliske. Težim hrvatskoj i inozemnoj karijeri, uglavnom širokoj publici i dosegu. Htjela bih da su mi skulpture svugdje, u parkovima, zoo vrtovima, u školama, vrtićima, na javnim trgovima i u privatnim prostorima. Jako sam sretna što je moja prva samostalna izložba bila u Knjižnici Marije Jurić Zagorske gdje su moje Muze cijelo ljeto 2018. godine zabavljale prolaznike. Bilo je toliko pozitivnih reakcija da sam počela izrađivati Mooousai šalice, tako da moj rad prati ljude čak i dok ispijaju jutarnju kavu“, ističe Manuela. Skulpture koje radi iskreno uveseljavaju ljude, takve su barem reakcije kad su joj radovi izloženi. Iako voli kiparstvo, reći će kako je šteta što nije osjetila da je možda jedini poziv koji ju vuče veterina, s obzirom na to koliko se bavi životinjama. Za 2020. planira veću izložbu Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu koju će organizirati Scena Amadeo. 4. „Umjetnici često ne rade kontinuirano nego kampanjski. Publici često umjetnički događaji djeluju nepristupačno i pretenciozno, većina ljudi će prije kupiti Ikea print nego sliku. Zbog toga mi se sviđa format sajma, kao što je Art Zagreb, koji može biti platforma za upoznavanje publike s umjetnicima odnosno njihovim radovima“, pojašnjava Manuela Pauk, i ističe kako jako cijeni umjetnost Damiena Hirsta jer nema tabua, produkcijski je vrlo dorađen, a krajnji rezultati su uvijek fascinantni. „Mislim da se on genijalno poigrava s tim što umjetnost uopće jest“, napisala je o Manueli.

Manuela Pauk  je i autorica skulpture koju je ove godine dobila treća Šibenska grandeca Ana Paić.

Ostali mladi umjetnici su:

Maja Bachler (Zagreb, 1983.), Luka Kušević (Zagreb, 1993.), Monika Meglić (Zagreb, 1987.), Jurica Pušenjak (Zagreb, 1996.), Tara Beata Racz (Zagreb, 1991.) i Sara Zidarić (Zagreb, 1994.). 

Foto: Manuela P auk  - Ivan Posavec 

Iz kategorije: Kultura