Datum objave: 16. Studeni 2019

ŠIBENSKA KATEDRALA KAO INSPIRACIJA: Pogledajte radove različitih umjetnika pa i vunenu kapu kao kupolu Katedrale

Diana Ferić
Diana Ferić
Izložba  posvećena  temi i motivu katedrale Sv. Jakova u Šibeniku, koju su članovi svih sekcija ULUPUH-a u interpretirali u različitim medijima – tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji   otvorena je sinoć u Galeriji ULUPUH u Zgrebu pod nazivom "Nacionalna baština - šibenska katedrala", a otvorila ju je ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek. Autorica  koncepcije izložbe  je predsjednica  Udruženja Ivana Bakal.
 
 
 
Izloženo je puno dobrih, kreativnih pa i duhovitih  radova poput  vunene kape pod nazivom "Vunena kupola"  autor koje je Igor Galaš, majstor pletiva, kipar s vunom i iglama. Tu je i  Friz glava  iz predstave „Navođenje/Dostajanje“, izrađenih u drvu , papiru, ljepilu,a autor je  Zlatko Turković. Zanimljiv je u rad poznatog zagrebačkog frizera  Maria Trešćeca koji je  član ULUPUH - ove sekcije kostimografije ,a koji gotovo kiparski pristupa  uređenju kose  i dodatke za glavu...
 
 
To je treća , bienalna  izložaba  u sklopu projekt koji je zamišljen pred nekoliko godina na  temu nacionalne baštine  pa je tako 2015. izložba  bila posvećena kinološkoj baštini, a 2017. čipki. 
ULPUH je tu izložbu organizirao i u otežanim uvjetima jer su morali u vrlo kratkom roku iseliti iz legendarnog prostora u Tkalčićevoj ulici koji je bio u privatnom vlasništvu. Našli su se na ulici, a trebali su  realizirati zacrtani program za ovu godinu. Uz veliki angažman Ministarstva kulture i Agencije za državnu imovinu, kako je i istaknuto sinoć na otvorenju, pronašli su  novi prostor u Ilici 13., u središtu Zagreba.
 
U dvorišnoj zgradi na toj adresi bit će otvoren Muzej sporta, a taj projekt vodi proslavljena košarkašica, Šibenčanka Danira Nakić je bila na otvaranju ove inspirativne i zanimljive izlože koju bi po svaku cijenu trebalo dovesti i u Šibenik.
Iz kategorije: Kultura