Datum objave: 29. Rujan 2019

Predstava Sineve Jurković "Lipo prije 100 godina" autentičnim šibenskim humorom oduševila publiku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanka Sineva Jurković, po struci pravnica, iz hobija spisateljica i iznad svega velika zaljubljenica u baštinu svog Šibenika, posebno u njegove stare običaje, više od godinu dan s posebnom zebnjom i sumnjom u uspjeh priprema je svoj kazališni prvijenac - predstavu "Lipo prije 100 godina", a kada je na sinoćnjoj premijeri vidjela ozarena lica publike, u prepunom vrtu samostana svetog Frane u Šibeniku "pao joj je kamen sa srca" i dobila je krila za nove izazove.

 

Jednostavnu priču o događanjima u jednoj pravoj varoškoj obitelj koja se pletu oko udaje dviju kćeri i odnosa starih i mladih preselila je u Šibenik prije 100 godina, a ono što tu priču izdvaja su vrlo duhoviti, ali autentični dijalozi među likovima, s puno pravog šibenskog izvornog sarkazma i ironije. Sve je praćeno i izvornik šibenskim napjevima, a predstava počinje i završava pjesmom "U zalivu malom tom".

Otac, Miljenko, fetivi šibenski konzervativni težak koji vrijeme voli provoditi u toverni jedne noći u pijanom stanju dogovori udaju jedne od svojih kćeri sa susjedovim sinom. To radostan prenese supruzi po povratku kući,a li u takvom stanju ne može se sjetiti ruku koje kćeri je obećao starije ili mlađe, a po šibenskom običaju mlađa se kći nije nikako smjela udati prije starije i oko toga se plete zanimljiv zaplet prepun narodne šibenske mudrosti i misli koje dočaravaju mentalitet i način života tadašnjih Šibenčana. Tu je naravno i njegova majka, rječita svekrva koja stalno kudi nevistu i "spušta" joj kad god može, susjeda vlajina koja sve vidi i čuje, a kao ništa o drugima ne zanima o drugima...Humor u predstavi je neusiljen, autentičan, šibenski.

 

Glumci amateri odlično su iznijeli tu jednočinku, svi redom Maja Marković, Mijenko Antulov, Sineva Jurković, Dorti Šunjerga, Sonja Bogatinov, Ana Kapović, Jurica Matković, Lana Meter, Ana Perić i Denis Borna Bumbak.
Predstava je odlično komunicirala s publikom koja se iskreno smijala na sve doskočice i duhovitosti koje su izgovarali glumci i nema dileme da je odmah pronašla put do njihovih srca, vratila ih u prošlost i prisjetila sigurno na priče i izraze koji su i samo slušali od svojih djedova, baki, očeva majki... Na kraju je i snažan pljesak dobila autorica predstave Sineva Jurković koja ej napisala, tekst, odabrala glumce, režirala predstavu, izradila scenografiju...

 

"Stvarno sam presretna i prezadovoljna. Bilo je nekih greškica, ali bože moj, ovo je naš prva predstava. Imala sam strašnu tremu jer nemam iskustva. Ovakav prijem kod publike dao mi je odmah elana da nastavim jer imam jedan još duhovitiji tekst o životu naših vlaja, s lascivnim, seljačkim humorom. Za ovu predstavu me je inspirirala moja baba koja sve govorila u poslovicama, a i druga baba je bila smišna. Naslušala sam se puno njihovih mudrosti koje sam samo prenijela u tekst. To je jednostavno bilo u meni. A ono kad kaže naša vlajina u predstavi da je imala 27 prosaca ne računajući rodjake to je meni moja mater govorila za sebe", izjavila nam je nakon predstave Sineva Jurković.
 

Kulturna udruga "Šibenska promenada" koja je poniknula iz Kulturne udruge "Šuštine" tu predstavu daruje svom gradu uoči njegovog dana i blagdana svetog Mihovila.  

Iz kategorije: Kultura