Datum objave: 28. Rujan 2019

Pjevačko društvo Kolo i prijatelji po drugi put oduševili s "Carminom Buranom" na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Moćna i pamtljiva, a teško da za prosječnu publiku to poznato djelo Carla Orffa može drukčije i biti, bila "Carmina Burane" sinoć na tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku u izvedbi šibenskog pjevačkog društva Kolo i njihovog stalnog suradnika Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a ovog puta im se pridružio i Mješoviti pjevački zbor „Rijeka – Sempre Allegro”. Bilo je tako od uvodne teme "O Fortuma" do Cour D'amour te svjetski poznate kantate za orkestar, zbor i solo pjevače. Moćni glasovi članova  zborova te solista Lidije Horvat – Dunjko, Marka Antolković i Florijana Tavić u kombinaciji s ambijentom koji pruža tvrđava svetog Mihovila oduševili su publiku.

Kolo je tim koncertom proslavilo 120 godina postojanja, a Carminu Buranu izveli su na istom mjestu i 2014. godina kada su također publiku ostavili bez daha.

Ovog puta doživljaj tog glazbenog djela imao je novu dimenziju zahvaljujući harmoniji dvaju zborova i zvuku instrumenata vojnog orkestra. Dirigent je bio Miroslav Vukovojac-Dugan.

Carmina Burana je srednjovjekovni rukopis pjesama i dramskih tekstova mahom lascivnog sadržaja nastalih glavninom u 11. i 12. stoljeću, otkrivenih početkom 19. stoljeća u bavarskom samostanu.  Carl Orff  je  1936. godine uglazbio 24 pjesme iz rukopisa.

 

FOTO:Ante Baranić

 

Iz kategorije: Kultura