Datum objave: 11. Rujan 2019

"Našem Šibeniku", izložba slika Zdravka Đereka u Galeriji svetog Krševana koja se ne propušta

Diana Ferić
Diana Ferić

Akademski slikar iz Labina Zdravko Đerek, po ocu Šibenčanin otvorio je svoju izložbu slika pod nazivom Našem Šibeniku u Galeriji svetog Krševana koja je oduševila publiku do te mjere da su neki koji su bili na otvaranju sutradan ponovno pošli razgledati izložbu i uživati i radovima tog slikara. Đerek je nećak poznatog Šibenčanina Vlade Đereka koji je bio vlasnik Galerije Matija. Slikar je izrazio zadovoljstvo što izlaže u gradu iz kojeg vuče korijene i kojem je i posvetio tu izložbu.

"Đerekovo stvaralaštvo u pravilu karakterizira interakcija koju na platnu ostvaruju njegovi naoko nesvakidašnji prostori i figure koje u njima obitavaju, koje ih dinamiziraju, ali ih pri tom nipošto ne zagušuju. Premda za njih uporišta pronalazi u stvarnom svijetu, u postojećim tkivima naselja i krajolika rodnog mu Mediterana, autor gradi svjetove koji nadilaze granicu stvarnosti i prelaze na stranu nadrealnog. Uzimajući elemente kako rezidencijalne, tako i obrambene arhitekture, isti poseže za njihovim sažimanjem u amalgame jedinstvenih scenografskih rješenja koja ne samo da dodatno naglašavaju dramski aspekt prikazanih scena, već reflektiraju i njegovo zanimanje za oblike umjetničkog izražavanja koji nadilaze okvire tradicionalnog slikarskog medija. Tako arhitektonski oblikovane kulise koje plešu na granici uobičajenog i neobičnog varajući oko promatrača koji bi na trenutak i mogao povjerovati u njihovo postojanje u ovom svijetu, za sobom u isto oblikovanje povlače i krajolik koji opisuje dvojni karakter autorovog rodnog kraja – kopneni i primorski ", napisao je o toj izložbi Marko Jović koji je govorio i na njezinom otvaranju.

 

Zdravko Đerek rođen je 25. siječnja 1965. godine u Labinu, Istra, Hrvatska.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Bio je na specijalizaciji na Kraljevskoj Akademiji lijepih umjetnosti K.A.S.K.A u Antwerpenu,Belgija. Bavi se i ilustracijom knjiga, uređenjem interijera, scenografijom te izradom plakata.

 

Iz kategorije: Kultura