Datum objave: 15. Kolovoz 2019

Danas ne propustite neuobičajeno poetsko putovanje na Martinsku i manifestaciju "Martinska, Martinik"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zaplovite do Martinske danas na brodu koji pokreće poezija pozivaju iz Udruge Fotopoetika koja na Martinskoj organizira manifestaciju pod nazivom „Martinska, Martinik“ nastojeći revitalizirati sjećanje na karipskog pjesnika Aiméa Césairea i njegov boravak u Šibeniku kada je napisao svoje najglasovitije djelo „Zapis o povratku u zavičaj.

 

“Osnovni cilj istoimenog projekta je priprema prvog prijevoda Zapisa na hrvatski koji će prirediti renomirana hrvatska prevoditeljica Vanda Mikšić a objaviti Fotopoetika u svibnju iduće godine, uz podršku Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj koje je ujedno i glavni pokrovitelj manifestacije.Jednodnevnim događanjima na Martinskoj simbolično se označava početak rada na tom projektu, a ona će se sastojati od popodnevnog čitanja poezije na brodu Avalon i projekcije dokumentarnog filma o Césaireu, jednom od najznačajnijih pjesnika 20. stoljeća", kaže Snježana Klarić predsjednica te udruge.

 

Svoje djelo "Zapis o povratku u zavičaj" ,koje je kasnije postalo himna svih crnaca svijeta, pjesnik i državnik Aimé Césaire počeo je pisati upravo u Šibeniku, 1935. godine, dok je boravio kod prijatelja i znanstvenika Petra Guberine. Upravo je promatrajući poluotok Martinska s obale u Docu pjesnik zaključio: „Martinska, to je moj Martinik!" i počeo pisati poemu koja će promijeniti tijek borbe za ljudska prava unutar svjetske književnosti.

Césaireov dom i zavičaj bio je otok Martinik u Karipskom moru. Nakon što su ga Francuzi kolonizirali u 17. stoljeću, otok Martinik naseljen je robovima s obale afričke zemlje Gvineje. Afrički su narodi stoljećima živjeli pokoravani kao robovi, a kasnije desetljećima pod kolonijalnom čizmom. Zato su mnogi afrički umjetnici i pjesnici pozivali na oslobođenje i političku emancipaciju upravo kroz književnost, poeziju, umjetnost. Jedan od najvećih doprinosa toj borbi dao je upravo pjesnik koji je s tolikom ljubavlju govorio o i Šibeniku i koji mu se na ovaj način barem donekle nastoji odužiti.


PROGRAM

15:30 / 17:30 / 19:30
brod Avalon, Šibenik-Martinska-Šibenik
Čitanje poezije na brodu

19:45 Martinska
Projekcija dokumentarnog filma „Zapis o povratku“

 


DODATNE INFORMACIJE O PROGRAMU

15:30 / 17:30 / 19:30 brod Avalon, Šibenik-Martinska-Šibenik
Čitanje poezije na brodu

Na brodu Avalon koji svakodnevno vozi na relaciji Šibenik-Martinska u svim poslijepodnevnim vožnjama posjetitelji će moći poslušati stihove nekih od najznačajnijih afričkih pjesnika. Isplovljavajući iz Šibenika i ploveći prema Martinskoj, poluotoku koji je nadahnuo tako važno književno djelo, poeziju će čitati hrvatski pjesnici i pjesnikinje, a moderatorica je Sanja Baković.

Pjesničkim čitanjem na brodu iz Šibenika do Martinske i natrag prisjetit ćemo se ne samo Aimé Césairea već i ostalih afričkih pjesnika koji su kroz svoja djela progovarali za jednakopravnost i bratstvo među ljudima. Zagovarajući poruku slobode svakog potlačenog pojedinca i naroda, na brodu će se čitati i pjesme senegalskog pjesnika Léopolda Sédara, pjesme afričkih autora portugalskog jezičnog izraza, te poezija iz Nigerije, Kameruna i Konga.

Bit će to nesvakidašnja prilika da otplovite u svijet afričke poezije, ritma i glasova.

Pjesme i cikluse za čitanje izabrala je Sanja Baković, pjesnikinja i novinarka, autorica projekta "Odvalimo se poezijom" koji već četiri godine virtualno i kroz tribine nastoji povećati vidljivost poezije, potaknuti na čitanje te nagovoriti čitatelje na susret s različitim poetikama i autorima.
Kuturna udruga Fotopoetika osigurala je besplatne karte za brod svima koji se tog dana zapute na Martinsku, kao i prigodno osvježenje. Karte se mogu podignuti neposredno pred ukrcaj, a ukrcati se možete na tri lokacije na rivi.

PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA „ZAPIS O POVRATKU“
Produkcija: Ego Doc, Pariz, Francuska
Redatelji: Véronique Kanor & Fabienne Kanor

Lokacija: Martinska
Početak: 19:45


U sklopu događanja „Martinska, Martinik“ prikazat će se dokumentarni film „Zapis o povratku u zavičaj“ sniman na Karibima, u Parizu i u Šibeniku. Pariška produkcijska kuća ovim je zanimljivim filmom obilježila 100. godišnjicu rođenja Aimé Césairea (2013.). Film donosi prizore iz krajeva koji su obilježili njegovo stvaralaštvo i način na koji je knjiga nastajala. Baš kao i Zapisi, i ovaj je film oda slobodi koja bi trebala biti dostupna svima i priča o jednoj poemi koja je odjeknula svijetom.
Film ima titlove na hrvatskom, a prikazat će se na mulu Martinske. Svim je posjetiteljima osigurana okrjepa, a nakon projekcije filma organiziran je povratak brodom u Šibenik u 21 sat.
 

Iz kategorije: Kultura