Datum objave: 31. Srpanj 2019

Talijanska glazbena ikona Ana Oxa oduševila publiku na tvrđavi svetog Mihovila moćnim glasom i jednostavnošću

Diana Ferić
Diana Ferić

Talijanska glazbena diva Ana Oxa opravdala je sinoćnjim koncertom na do posljednjeg mjesta napunjenoj tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku t to što ju često nazivaju 'Glas i srce' zbog unikatnog, moćnog vokala i emotivne interpretacije.

 

Na sceni se pojavila bosa i nonšalantno obučena, više bi se reklo u "vrećastu" nego elegantnu odjeću što je za neke koji je znaju kao ikonu stila, pjevačicu čiji su stajlinzi godinama obilježavali glazbeni festival u Sanremu bilo pomalo razočaravajuće, ali joj je pristajalo. Sve vrijeme je eksperimentirala svojim moćnih glasom potvrđujući se kao vrsna i moćna pjevačica što je ugodno iznenadilo one koji je znaju jedino po hitovima sa Sanrema. U četiri desetljeća bogate karijere otpjevala je pjesme koje su prerasle u bezvremenske hitove, primjerice È tutto un attimo i Senza pietà", ali one nisu dominirale sinoćnjim koncertom već njezine novine pjesme ambijentalnog i orkestralnog zvuka s etno elementima i zvukovima svakodnevnog života. S publikom je komunicirala vrlo srdačno i jednostavno, ali su poruke koje je izrekla bile više filozofske. Duboka značenja stihova koje pjeva, kako je netko napisao, kombinirana su s aranžmanima fokusiranima na ritam glazbe, koji produbljeni i osnaženi jedinstvenim vokalom uvijek iznova uspijevaju dati novu dimenziju izvedbi. Svi koji su sinoć bili na tvrđavi svetog Mihovila to su osjetili. Svog je koontrabasistu rasplakala jednom pjesmom koju je on pjevao zajedno s njom.

 

No kao prava diva imala je posebne uvjete za praćenje koncerta. Bilo je dozvoljeno fotografiranje i objavljivanje isključivo fotografija dalekih kadrova pozornice i pjevačice, a zabranjeno svako fotografiranje i objavljivanje fotografija koje prikazuju pjevačicu izbliza - krupni kadrovi lica i tijela pjevačice na pozornici i u svim prostorijama tvrđave, a bilo je zabranjeno i svako video snimanje koncerta i pjevačice te objavljivanje u bilo kojim medijima i na društvenim mrežama

 

Jedna od najvećih talijanskih glazbenih diva Anna Oxa rođena je 1961. u Bariju. S obzirom na to da korijene vuče iz Albanije svoje ime i prezime Iliriana Hoxha prilagodila je sceni, ali i talijanskom jeziku. Anna se glazbom počela baviti kao vrlo mlada. Prvi nastup je imala već s 15 godina kada je otpjevala pjesmu 'Fiorellin del Prato'. Bila je neobuzdana, mlada, provokativna i intrigantna, ali prije svega drugačija.  

Iz kategorije: Kultura