Datum objave: 28. Srpanj 2019

Današnja Kava s Arsenom u šibenskom muzeju bila je istodobno i predivna i gorka

Diana Ferić
Diana Ferić

Pismom "gorkog" sadržaja koje je napisao  anonimni Šibenčanin, duboko razočaran Šibenikom kakav je danas, odnosom Šibenika prema njemu, Ivi Brešanu, Vici Vukovu i ostalim šibenskim velikanima, ali i nestajanjem onog tako znanog, finog i uznositog šibenskog identiteta, počela je ovogodišnja Kava s Arsenom organizirana je u povodu njegovog 81. rođendana. Atrij Muzeja Grada Šibenika bio je prepun, ali među publikom nije bilo nikoga od gradskih čelnika, a bilo je uopće malo  javnih djelatnika u kulturi.

 

U tom pismu anonimni kritičar odnosa Šibenika prema njegovim ljudima i uopće današnjeg stanja u kojem se sve podređuje nekom turizmu  i komercijalizira obraća se osobno Arsenu, pričajući mu što se događa sa Šibenikom nakon njegove smrti. Napisao je i ovo: "Poštovani gospodine Dediću, mi  Vam u Šibeniku još nemamo ulicu koja se zove po Vama.I nemamo ni jedne inicijative  da je dobijemo. Možda je tako i bolje jer kada bismo jednu nazvali Vašim imenom što bi rekli Vice, gđa Ester Mazzoleni, Brešan i ostali. Pa nemamo mi ulica na bacanje."

Iako je Kava s Arsenom počela gorko, a gorčina pisma kojeg je pročitao Željko Petreš nije iz misli isparila do kraja programa, bila je to predivna, topla i emotivna manifestacija štovanja, odanosti i ljubavi prema Arsenu i Šibeniku koju su k tomu krasile i izvrsni umjetnički dosezi.
Izvedbama Arsenovih skladbi oduševio je Gradsko komorni orkestar Šibenik, klapa "Stina" bila je odlična posebno u završnoj pjesmi koja je dvoranu digla na noge i za nagradu dobila aplauz kakav se ne pamti. Sjajan nastup imala je operna pjevačica Tea Slavica, a izvrsni su bili i ostali izvođači. Sve ih je, međutim, zasjenila violinistica Petromila Jakas, svoji snažnim i nadahnutim nastupom.

 

Šibenčani, ili barem neki od njih, pokazali su koliko im je stalo do Arsena, a samim tim i Šibenika. Usprkos tomu što se na Kavi s Arsenom pokazalo koliko je umjetnički i stvaralački Šibenik moćan, toliko ostaju zvoniti u ušima riječi anonimnog Šibenčanina koji je svoje pismo završio riječima:
"Plešemo, dragi moj Arsene, posljednji tango... samo što se baš odužio".  

Iz kategorije: Kultura