Datum objave: 17. Lipanj 2019

Festivalski raport:Velika umjetnička i glazbena imena stupaju na scenu MDF - a u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Pred nama je uzbudljiv dan prepun raznih događanja na 59. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Danas počinje radionički program, bit će otvoren 13. Sajam dječje knjige te izložba japanskih umjetnika. Očekuje se koncert poznatog tenora Vladimira Garića, a na rasporedu su još i ulični umjetnici, predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku te na ljetnoj pozornici.

 

Jučer su festivalsku publiku oduševili glumci gradskog kazališta Žar ptica s predstavom nastalom prema mitovima sjevernoameričkih Indijanaca 'Indijanska priča' koja je izvedena na daskama koje život znače u šibenskom Teatru. Na novoj sceni led su probili mališani iz dječjeg vrtića 'Blažena Hozana' izvedbom predstave 'Kako je Šibenik dobio zaštitnika', dok je u noći, film na Gorici očekivano privukao veliki broj malih i nešto starijih filmofila. Gledao se prvi hrvatski dječji SF film, a od 22.30 sati, ponovno na Novoj sceni, zabilježili smo povratak Noćnog programa. Glazbeni program u izvedbi supružnika Paule i Đele Jusića ml, bio je posvećen preminulom Đeli Jusiću, poznatom glazbeniku i skladatelju, kojeg MDF pamti kao urednika glazbenog programa '90-tih godina.

 

Festivalski program nastavlja se danas već u jutarnjim satima kada počinje radionički program, dugogodišnja perjanica Međunarodnog dječjeg festivala. Riječ je o festivalskom dijelu koji je i prije početka Festivala obilježilo nekoliko lijepih stvari. Započetak, prvi put otkako je Festivala, uveden je online upis u radionice, a onda je već prvog dana popunjeno gotovo 99 posto radionica. Voditeljica radioničkog programa je Anita Travčić.

 

'Naglasila bih da su zastupljene sve dobne skupine, od najmanjih do najvećih. Ono što je bitno za istaknuti da su s nama ove godine velika umjetnička imena poput Yaye iz Jinxa, Denis Krašković poznati akademski kipar, Melinda Šefčić koja će s polaznicama radionice oslikavati mural na šibenskom autobusnom kolodvoru. Zatim Lana Stojičević. Vratili smo se i nekim starim zanimanjima pa imamo tekstilnu i drvodjelsku radionicu. Proširili smo i pokrili širok spektar pa vjerujem da će djeca biti zadovoljna i da će se zabaviti. I da ne zaboravim radionicu Jupi beba za mame i bebe do 12 mjeseci koja je izazvala pravi boom te je u samo par minuta od početka upisa bila popunjena', istaknula je urednica radioničkog programa, Anita Travčić.

 

Danas se otvara i 13. Sajam dječje knjige u organizaciji Grupacije nakladnika hrvatske dječje knjige i Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik. Otvorenje je u 10:30 sati u šibenskoj Gradskoj knjižnici. Na Sajmu dječje knjige bit će postavljene tri izložbe, pripremljene su radionice, predstavljanja knjiga i bojanki, čitanje ulomaka i priča te nezaobilazna, djeci posebno draga Potraga za blagom. Sajam traje do 28. lipnja.

PROGRAM ZA PONEDJELJAK, 17. Lipnja

10.30 sati, 13. Sajam dječje knjige, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik
10.45 sati, Otvorenje izložbi:
1. ILUSTRACIJE OD TEKSTILA
Manica Klenovšek Musil, ilustratorica i dječja spisateljica, Slovenija
2. GRUPNA IZLOŽBA SLOVENSKIH ILUSTRATORA
Ana Zavadlar, Andreja Peklar, Maja Kastelic, Peter Škerl i Lila Prap, Slovenija
3. ILUSTRACIJE POLJSKIH AUTORA
Pawel Pawlak i Ewa Kozyra Pawlak, Poljska
11.15 sati, POTRAGA ZA BLAGOM,
Na prvoj iz ciklusa radionica bit će održana radionica izrade ilustracija. Voditeljica je Manica Klenovšek Musil, a moderator Kašmir Huseinović.

11 sati, foaje Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku
Otvorenje izložbe polaznika Umjetničke škole Abiko, Japan
Koinobori

19 sati, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
Vaskakas Puppet Theatre, Győr, Mađarska
FABLES OF LA FONTAINE / LA FONTAINOVE BASNE
Po motivima basni Jeana de La Fontainea
Čovjek koji je proslavio skakavca i mrava, lava i komarca, gavrana i lisicu i desetke drugih životinja zove se Jean de La Fontaine. Tri stoljeća nakon njegove smrti njegove su priče zadržale popularnost zahvaljujući svojim mudrim poukama. Ova predstava oživljava osam La Fontaineovih priča koristeći razne lutkarske tehnike.
Trajanje: 50 min / Uzrast: 5+

19.30 sati, gradska plaža Banj
Surprise Effect: S ULICE / FROM THE STREETS
Toulouse, Francuska

20 sati, Nova scena
Kulturna udruga Virko, Šibenik
TRNORUŽICA
Predstava
Trajanje: 40 minuta / Uzrast: 4+

21 sat, Ljetna pozornica
Gradsko kazalište „Zorin dom“, Karlovac
VUK I SEDAM KOZLIĆA
Prema priči braće Grimm
Još jedna predstava Baletnog studija Gradskog kazališta „Zorin dom“ namijenjena onim najmlađima. Nakon predstave Tri praščića i zločesti vuk vuk je i dalje u igri, ali ovog puta uz sedam kozlića.
Trajanje: 35 min / Uzrast: 3+

21.15 sati, Gorica
POVRATAK MARY POPPINS
U ovom nastavku Mary Poppins, savršena dadilja koja posjeduje jedinstvene čarobne vještine tako čak i rutinski zadatak zna pretvoriti u nezaboravnu avanturu, vraća se da bi novoj generaciji obitelji Banks pomogla da ponovo pronađu radost i čudo nakon gubitka voljene osobe. Zagonetnoj dadilji pridružuje se njen prijatelj Jack, optimistični nažigač uličnih svjetiljki, koji pomaže unijeti svjetlost i život na ulice Londona.
 

Iz kategorije: Kultura