Sidebar Menu

Datum objave: 29. Svi 2019

Priprema se obnova crkvice, svetog Julijana,obišao ju je jučer episkog dalmatinski Nikodin

Diana Ferić
Diana Ferić

Napuštena, srušena i u korov zarasla crkvica svetog Julijana u šibenskoj povijesnoj jezgri trebala bi biti ove godine restaurirana, a jučer su je obišli predstavnici Dalmatinske eparhije na čelu s episkopm Nikodinom i stručnjaci iz Srbije. Nisu željeli davati izjave za javnost dok, kako su kazali, restauracija službeno ne počne. Njezina je obnova uvrštena u program obnove Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Crkva svetog Julijana rušena je u savezničkom bombardiranju Šibenika 1944. godine i nikada nikada nije obnovljena. Kroz povijest je bila vlasništvo katoličke crkve, da bi potom bila prepuštena pravoslavnom grčkom življu u Šibeniku, a od 1966. njezin je vlasnik srpska pravoslavna crkva.

 

Na njoj su, uoči obnove već nekoliko puta bile postavljane skele, i upozorenja prolaznicima zbog opasnosti od urušavanja zida, ali netko ih je svaki put srušio i razbacao po ulici.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.