Datum objave: 19. Svibanj 2019

Ksenija Erker Šibenčanima sinoć otkrila jednog manje poznatog Arsena

Diana Ferić
Diana Ferić

Punim sjajem zasjala je sinoć Ksenija Erker u očima svih koji su bili u šibenskom kazalištu dok je pričala s posebnim poštovanjem, nepretenciozno, ali iskreno i s dozom humora o svom uzoru i dugogodišnjem prijatelju Arsenu Dediću kojem je posvetila koncert nazvan "Takvim sjajem može sjati".
Nije lagala kada je u najavi kazala da ima posebnu tremu na nastupu u Arsenovom gradu, pred njegovim susjedima, prijateljima štovateljima jer se to u početku i osjetilo, ali kasnije se potpuno opustila, a pomogla joj je i publika koja je pjevala refrene s njom. Simpatije je osvojila i jasnim aluzijama na njezin bračni brodolom nakon što ju je ostavio Hrvoje Hegedušić nakon čega je, kako je kazala, prisvojila neke Arsenove pjesme u kojima se do tada nije nalazila te je odmah i otpjevala "Otkako te ne volim" , ali i uz pjesmu "Zagrli me" izrazila nad da će joj se možda i to uskoro dogoditi.

 

Na pozornici su bili ona, gitarist, stolić s dvije stolice i boca vina...

O Arsenu je pričala kao o istinskom intelektualcu, glazbenom autoritetu, sarkastičnom, ali istodobno i o nježnom i dragom čovjeku koji je nadasve držao do prijatelja, svoje obitelji, a posebnu unučice Lu.

Zajednička povijest Ksenije Erker (1954) i Arsena Dedića (1938-2015) seže još u daleke šezdesete, kad je Erker kao članica dječjeg zbora, reče nam, sudjelovala u izvedbi Dedićeve pjesme Kad bi svi ljudi na svijetu (1967), zatim u vokalnom kvartetu Melos, da bi se suradnja, druženje i prijateljstvo kontinuirano, ne sporadično, nastavili narednih desetljeća, tijekom čitavoga Dedićeva života.

 

Ksenija Erker je podsjetila da je Arsen Dedić za nju skladao desetak pjesama, više nego za ijednog drugog pjevača osim za Gabi, a njihov najveći uspjeh je bio hit "Proljeće bez tebe" koji je jučer izvela. Ostale pjesme baš nisu bile takvih hitovi, priznala je, pa je Arsen često pitao:"U čemu je tajna tvoga neuspjeha?“ , ali ju je i tješio da takva glazba nije masovno prihvaćena i da će doći i njihovo vrijeme, recimo kada se budu slavili razvodi kao što se slave vjenčanja.

Ksenija Erker je sinoć prepričava anegdote i sličice iz svojih susreta, druženja, prijateljevanja i suradnji s Dedićem, a onda bi to začinila nekom od Arsenovih pjesama.

 

"Opuštenim, srdačnim, prisnim, nenametljivo autoritativnim nastupom, bez glumatanja, Ksenija Erker je, čini se, kao od šale izbjegla moguće najveće opasnosti, da se pod egidom posvete Arsenu zgoda pretvori u posvetu samoj sebi ili da bude neprimjereno patetična. Iako nam je neprestano pred očima i premda pripovijedanjem i pjevanjem suvereno vodi glazbenu predstavu, ona ostaje u drugom planu, dok je u prvome doista djelo fizički nenazočnog autora. Na tome joj svaka čast"; napisao je jedna kritičar nakon njezinog nastupa u Zagrebu, a sve to važi i za šibenski koncert.

 

Koncert je organizirao šibenski Rotary klub u povodu 20. obljetnice svog obnovljenog rada, sav prihod je namijenjen projektu "Za šibensku izvrsnost" kojim pomažu mlade nadarene studente. 

Iz kategorije: Kultura