Datum objave: 06. Svibanj 2019

Šibenik dobiva prvu knjižnicu na otvorenom, a posvećena je Faustu Vrančiću

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjižnica na otvorenom za slobodnu posudbu knjiga posvećena Faustu Vrančiću bit će otvorena u Šibeniku u subotu, 25. svibnja, u sklopu projekta 'Opendoor Library – Šibenik – grad prijatelj knjige'. Knjižnica će biti postavljena uz Turističko – informativni centar (TIC) na obali, kraj kluba Azimut, a sadržavat će knjižničnu građu na stranim jezicima te je namijenjena domaćim i inozemnim posjetiteljima. Postavljanje knjižnice projekt je Kulturne udruge Fotopoetika, a njen je izgled osmislio Mario Juras, poznat kao Lulas art!

 

Knjižnica je posvećena Faustu Vrančiću, velikom Šibenčaninu, jednom od najglasovitijih humanista Europe, kao autoru 'Rječnika pet najuglednijih europskih jezika' (1595.), prvog hrvatskog rječnika uopće. Iako rođen u Šibeniku za koji je ostao vezan cijeli život koji ga je odveo na daleke pute, u Šibeniku ima jako malo toga što bi strancu dalo naslutiti da se nalazi u rodnom gradu autora 'Letećeg čovjeka'. Ovo je tek mali korak naprijed za Fausta Vrančića i Fotopoetiku koja angažirano podsjeća na hvalevrijedne pojedince koje je lokalna zajednica zaboravila. Prije nekoliko godina organizirana je manifestacija 'Aime Cesaire na žalu Martinske' nakon čega je postavljena podignuta spomen ploča na kući njegovog velikog prijatelja i Šibenčanina, Petra Guberine, u Docu.

 

Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika podržali su projekt KU Fotopoetika 'Opendoor library – Šibenik – grad prijatelj knjige'. Prvu knjižničnu građu na stranim jezicima donirala je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Knjige će se moći besplatno posuđivati i ostavljati, a smisao je ponuditi nov, dodatni sadržaj kako stanovnicima Šibenika, tako i posjetiteljima grada.

 

Istog dana, ispred TIC-a, u suradnji s klubom Azimut bit će održan buvljak knjiga, stripova i bookmarkera pa iz Fotopoetike pozivaju sve zainteresirane koji bi htjeli sudjelovati u buvljaku da se jave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u Facebook inbox Fotopoetike i Azimuta te rezerviraju svoj štand na kojem će prodavati / razmjenjivati svoje knjige, stripove i bookmarkere! Sudjelovanje je besplatno, a prethodna najava obvezna zbog ograničenog broja sudionika.


 

Iz kategorije: Kultura