Datum objave: 27. Kolovoz 2018

Još jedan "Green Eye" u Šibeniku:Filmovi će nas zamisliti nad onim što jedemo

Diana Ferić
Diana Ferić

Kraj ljeta u Šibeniku i ove je godine rezerviran za Green Eye Festival – Nature is Watching You, festival ekologije koji je prošle godine pokrenula Javna ustanova „Nacionalni park Krka“. Taj festival, koji će svoje drugo izdanje doživjeti od 31. kolovoza do 2. rujna pod zvjezdanim nebom na obali ispred Muzeja grada Šibenika, jedna je od rijetkih inicijativa u Hrvatskoj koje su u potpunosti posvećene tematici okoliša i prirode kroz filmsku umjetnost. Početak projekcija zakazan je za 20 sati, ulaz je besplatan, a filmski program pratit će i obraćanja redatelja i producenata, razgovori i panel-rasprave nakon projekcija.

„Zadaća Javne ustanove 'Nacionalni park Krka' je, pored zaštite prirodne i kulturnopovijesne baštine, promovirati vrijednosti očuvanja okoliša na jednoj široj razini, održivog načina gospodarenja resursima i upravljanja. To je nit koja se provlači kroz sve naše manifestacije, a kroz Green Eye festival je najizraženija. Filmovi koji se prikazuju ostavljaju dubok i upečatljiv dojam i potiču posjetitelje na konstruktivne rasprave. Svake godine naglasak je na specifičnoj temi. Ove godine je to hrana - osnovna ljudska potreba, koja se sve više proizvodi radi proizvodnje kao takve a ne potrošnje pa se nadamo da ćemo ovim festivalom potaknuti na razmišljanje, angažman i navike u ponašanju“, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić.

Podatak da se trećina proizvedene hrane u svijetu baci jasan je znak da je krajnje vrijeme da se nešto u ljudskoj svijesti mora promijeniti. Jedan od koraka prema toj promjeni ove godine učinit će i Green Eye Festival s temom hrane i food waste / recikliranja. Na „meniju“ festivala nalaze se recentni filmski naslovi koji se bave pitanjima globalnog konzumerističkog načina života, brze prehrane i monopolom velikih prehrambenih lanaca, koji diktiraju pravila igre na velikoj svjetskoj sceni, te načinima na koje navedeno utječe na nas i naš ekosustav. U tri dana bit će prikazano šest dugometražnih filmova.

„Nevjerojatan je broj kvalitetnih filmova na temu zaštite okoliša kojima se bave neki od najpoznatijih producenata, glumaca i režisera i koji se u ravnopravnoj konkurenciji prikazuju na najpoznatijim svjetskim filmskim festivalima. Gree Eye nije festival natjecateljskog karaktera, ali se prikazani filmovi na neki način natječu za našu pažnju i potiču nas na drugačije razmišljanje. Ove godine se bavimo hranom, odnosno samim proizvodnim procesom (od polja do stola). Naime, 30 do 40 % proizvedene hrane završi na odlagalištima. Ako jedno takvo odlagalište zamislimo kao državu, bila bi treća po emisiji stakleničkih plinova, nakon SAD-a i Kine“, kazao je umjetnički direktor festivala Hrvoje Petek i predstavimo filmski program.

The Singhampton project / Projekt Singhampton prati chefa Michaela Stadtländera, koji je s krajobraznim arhitektom Jeanom-Paulom Ganemom pokrenuo projekt kojim ljude želi potaknuti da otkriju odakle dolazi kvalitetna hrana. The Green Lie / Zelena laž razotkriva najopasnije ekološke laži. 10 Billion: What's on Your Plate / 10 milijardi: što je na vašem tanjuru? tražeći rješenja za budućnost prehrane u cijelom svijetu donosi inovacije i vizije. Just Eat It : A Food Waste Story / Samo pojedi: priča o bacanju hrane bavi se problemom bacanja hrane, počevši od farmi, preko maloprodaje, pa sve do kućanskih hladnjaka. Bugs / Kukci vode nas diljem svijeta u istraživanju jela od insekata – za koje se kaže da su budućnost prehrane – i njihova okusa. The Chocolate Case / Slučaj čokolada prati priču trojice nizozemskih novinara koji razotkrivaju izrabljivanje djece radnika u lancu proizvodnje kakaa pa, potaknuti time, odluče pokušati nagovoriti velike korporacije da jednom zauvijek prestanu s tom neetičnom praksom.

Green Eye Festival predstavit će i kratke filmske uratke pod naslovom Priroda govori / Nature is Speaking, kao dio provokativne reklamne kampanje kojom se ljudi pozivaju da počnu slušati prirodu. Pokretač kampanje je Međunarodno društvo za zaštitu okoliša (Conservation International), koje više od trideset godina pomaže u izgradnji zdravijeg i produktivnijeg planeta. Posjetitelji će imati priliku vidjeti nekoliko kratkometražnih filmova: Dom, Zemlja i Cvijet, u kojima se kao naratori pojavljuju Reese Witherspoon, Edward Norton i Lupita Nyong’o.

Green Eye Festivalom završava Krkino kulturno ljeto, raznoliki kulturni program koji se održava na očaravajućim pozornicama u samom Nacionalnom parku, ali i u gradovima uz Krku, kako bi lokalno stanovništvo i posjetitelji mogli uživati u zabavno-edukativnim sadržajima posvećenim zaštiti okoliša.

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3