Datum objave: 07. Kolovoz 2018

Premijerni nastup mladog pijaniste Aljoše Juranića na tvrđavi Barone ispraćen ovacijama

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastup mladog pijanističkog virtuoza Aljoše Jurinića sinoć na tvrđavi Barone, u sklopu programa Musica Appassionata publika je ispratila ovacijama.
Solo recitalom u kojem su se našla tri složena klavirska komada Jurinić je potvrdio status pijanista svjetske klase. Svoju je izvedbu započeo s „Rêveire“ Claudea Debussyja, skladbom koja je pojačala sanjivu atmosferu ljetne večeri iznad grada. Uslijedila je izvedba Beethovenove Sonate br. 13 u Es-duru, znane pod imenom„Quasi una fantasia“, koja je zaista zvučala i izgledala poput fantazije, promatrajući kako se sjajnim izvođenjem dinamičkih promjena prenose snažne emocije od Jurinića do šibenske publike.

 

„Spektakularno je ovo što vidimo pred sobom i gdje jesmo. Zaista, poseban je ovo koncert i zaslužuje dodatak programu“ – izjavio je Jurinić prije reinterpretacije dvaju pjesama Aloysiusa Bertranda iz zbirke „Gašpar noćnik“, koje je čitao Jurinićev brat, a praćene su izvedbama djela iz opusa Mauricea Ravela.
Za kraj je ostavio djelo središnjeg opusa svog omiljenog skladatelja, Fryderyka Chopina, Dvanaest etida. Gotovo leteći prstima preko crno bijelih tipki Jurinić je pokazao svu raskoš svoje izvanredne tehnike kojom očarava publiku diljem svijeta. Upravo mu je izvedba ovog djela, među ostalima, pomogla da se plasira u finale najvećeg i najprestižnijeg međunarodnog pijanističkog natjecanja održavanog Frédéric Chopin u Varšavi.

 

Dugotrajni je pljesak publike Jurinić nagradio izavši dva puta na bis, u kojem je izveo Chopinova djela za kraj svog premijernog šibenskog nastupa.

 

Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) hrvatski je pijanist.

 

Svoj najveći uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Pobjednik je brojnih natjecanja, među ostalim triju pijanističkih natjecanja u Italiji: 3. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Encore! Shura Cherkassky u Milanu, 4. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Luciano Luciani u Cosenzi i 5. međunarodnom pijanističkom natjecanju u Massarosi 2014.
Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012), i Nagrada Ivo Vuljević (2010); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru (2013) i Tribine Darko Lukić (2015).
Nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama te na festivalima: Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Zagrebačke ljetne večeri, Festival Puccini (Torre del Lago, Italiji), Festival Nohant (Francuska), From Easter to Ascension (Tbilisi, Gruzija), Kijevske ljetne večeri (Ukrajina), Serate Musicali (Milano) i drugima. U Londonu je debitirao u 2007., a u veljači 2015. održao je debitanski recital u njujorškom Carnegie Hallu.
Aljoša Jurinić pohađa na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Noela Floresa, a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi Eliso Virsaladze.

 

„Nastup jednog od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlade generacije dokaz je kvalitete kulturno – umjetničkog programa Tvrđave Barone. Raznolikim se programom ljubiteljima dobre glazbe, neopterećenima žanrovskim odrednicama, nastoji pružiti dobro ugođena večer iznad grada“, kažu u JU Tvrđava kulture.
Tako već sljedeći tjedan, u četvrtak, 16. kolovoza, zainteresirani mogu uživati u sljedećem programu Strane B, nastupu kvarteta Borna Šercar's - Jazziana Croatica. Specifičan melos proteže se kroz originalne skladbe i obrade etno tema koje sastav izvodi, čineći zanimljivu fuziju tradicije i suvremenih glazbenih tekovina u instrumentalni etno jazz zvuk.

 

Ulaz na program slobodan je za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom.
 

Iz kategorije: Kultura