Datum objave: 19. Kolovoz 2017

Grandiozna večer starih skladbi na Festivalu šansone u Šibeniku, uživali i izvođači i publika

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva večer, nazvana Večer starih skladbi, na ovogodišnjem šibenskom festivalu dalmatinske šansone, na kojoj su izvedene 24 najuspješnije pjesme s proteklih 19 festivala potvrdila je ono što za taj festival vrijedi od prvog dana- da u njemu iskrenuo uživaju i izvođači i publika, ali i da je u proteklih 19 godina, koliko postoji, taj festival izbacio brojne rasne hitove koji su sada već evergreen skladbe. Do sada je prva večer uvijek bila rezervirana za stare, prepoznatljive skladbe s drugih, starijih festivala, a sada su to postale njegove vlastite skladbe pa su se neki sinoć iznenadili shvativši da su nam Večeri šansone podarile i Šibenske uspomene, Šibensku nevistu, Zoru bilu , Dite ljubavi i da dalje ne nabrajamo.

 

Dovoljno je u petak uvečer trebalo vidjeti i čuti poznate pjevače poput Đanija Maršana ili Meri Cetinić koji su na Večerima šansone od prve godine. Nije bilo teško osjetiti to njihovo zadovoljstvo i užitak ili pak Massima i Nenu Belana koji su, u maniri Blues Brothersa, otpjevali Zar više nema nas, dobro se zabavljajući i zabavljajući publiku.

 

Dobar je bio i odabir hitova među kojima su bile zastupljene pjesme različitog žanra i različitih izvedbi od klapske i Bel Canta do jazz varijacija.
Počelo je sa Šibenskom grandecom s kojom je 2010. godine pobijedila Ivana Kovač,a sinoć ju je izvela klapa Neverin. Mišinu Dalmatinsku otpjevao je Zdravko Škender s klapom Sebenico. Na pozornicu je potom izašao Tomislav Bralić, jedna od najvećih mezimaca šibenske publike koji je izveo Kuća kraj ferala, a nakon njega je nastupio

 

Šibenčanin Krešimir Batinica s pjesmom  "Prođe Nada isto ka i bura" koju je izvorno na Šansoni 2005. Godina otpjevala klapa Teuta. Nastupio je i Đani Stipaničev, pa klapa Cambi i to u sastavu iz Kaštel Sućurca, što je posebno naglasio jedan od prezentera , pjesnik Jakša Fiamengo. Svoju pobjedničku pjesmu s Festivala 2014. otpjevala je slijepa djevojka Bernarda Bruno koju šibenska publika uvijek dočeka s oduševljenjem, a snažan pljesak dobili su i Nera Gojanović Kljajić i dečki iz klape Bonaca i More koji su izveli "Di zvizda padne". Uslijedila je odlična klapa Iskon i veliki hit  "Još ne mogu pristat volit", a onda iznenađenje – šibenska jazz pjevačica mlađe generacije Nataša Plazibat odlično je odradila vrlo odgovornu i tešku zadaću – interpretirala je, na jazz način, "Šibensku nevistu", pjesmu koja je neraskidivo vezana uz Gabi Novak i koja se poistovjećuje s njom. Nakon toga su nastupili stari sudionici Festivala Meri Cetinić, Dean Dvornik,  Ivo Pattiera, Tommi Mischela i svatko na svoj način dirnuo u srce publike, onda „praznik za uši“ – Jelena Radan sa svojom autorskom skladbom  "Kad nas ne bude" za koju je nagrađena na prošlogodišnjem Festivalu. Jednako snažne emocije kod publike su izazvali Goran Karan i Saša Jakelić s pjesmom "Dite ljubavi" i mladi band koji je počeo kao klapa Libar s izvrsnom pjesmom "Dite". Atmosfera se bližila vrhuncu kada je na scenu stupio Marko Škugor i otpjevao pjesmu "Samo ti si" s kojom je lani pobijedio na Večerima šansone, pa Neno Belan i klapa More s potpurijem svojim pjesama s kojima su pobjeđivali na šansoni pa ovog puta ne četiri nego pet tenora sa "Šibenskim uspomenama" koje je 1999. godine izvela klapa Šibenik i na kraju Tomislav Bralić i Intrade sa skladbom "Zora bila" i za kraj – Tomislav Bralić i dio izvođača koji se uspio spustiti na pozornicu uglas su otpjevali najizvođeniju pjesmu "Da te mogu pismom zvati" i publiku, koja je pjevala s njima, bacili u trans.

 

Komentari sinoćnje večeri bili su vrlo kratki – bilo je super, grandiozno, srce nam je puno – ponavljali su svi koje smo pitali o dojmovima. U svakom slučaju oni koji su Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku osmislili i organizirali – Dušan Šarac i Branko Viljac mogu biti vrlo zadovoljni. Sinoć su „vraćeni“ i prezenteri koji su bili jedno vrijeme sastavni dio Bečeri šansone - među njima Zlatko Gall, Vedran Mlikota, Jakša Fiamengo, Božo Mimic . „Mi smo u proteklih 20 godina krasno ostarjeli, da citiram Arsena, ali drago mi je da je ovaj festival ostao svjež i nadam se da će tako biti još puno, puno godina", kazao je Zlatko Gall.

Treba istaknuti i festivalsko orkestar u kojem su i neki šibenski glazbenici poput Nina Nimca, Mate Skračića, Gordana Pavić i Mate Anića te dirigenta Damira Marušića.

Festival se nastavlja sutra s Večeri novih skladbi.

Iz kategorije: Kultura