Datum objave: 11. Svibanj 2017

Lana Stojićević u sv. Krševanu na umjetnički način otkriva prikrivenu stvarnost i laži

Diana Ferić
Diana Ferić

Sulude situacije u hrvatskoj praksi poput one kada je jedan uvaženi tajkun na otoku Žutu, u Kornatima, kako bi dobio građevinsku dozvolu za gradnju objekata tamo gdje to nije dopušteno, u jeku legalizacije namjestio makete s krovovima kao da su tu već izgrađeni objekti ili slučaj jednog od vodećeg teleoperatera koji je antene na krovu kuće, kako ne bi uzbunio stanovnike kamuflirao u previsoke dimnjake inspirirali su Šibenčanku sa splitskom adresom Lanu Stojićević, likovnu umjetnicu da se u vezi s tim umjetnički izrazi i osmisli izložbu koja je večeras otvorena u Galeriji svetog Krševana, u nazočnosti velikog broja posjetitelja. To nije prvi Lanin angažirani umjetnički izričaj. Poznata je njena izložba „Crno brdo“ inspirirana navoženjem opasne troske u Ravne kotare.

„ Ja jednostavno kao umjetnica reagiram na takve neprihvatljive situacije iz naše stvarnosti, ali to je moj umjetnički odgovor na to. Drago mi je ako i kod promatrača izazovem sličnu, protestnu reakciju, ali ne očekujem da zbog mojih umjetničkim instalacija nastaju neki prosvjedi ili pobune“, kazala nam je Lana.
Vedran Perkov , kustos izložbe istaknuo je upravo to Lanino umijeće da ukazuje na obmane s kojima živimo koje je usporedio s Potemkinovim selima iz doba ruske carice Katarine Velike:

„Uz pomoć kompjuterskih simulacija, fotografija, konstrukcija, fasada i kulisa, Lana Stojićević kroz Strukture prikrivanja opisuje dvije gore navedene hrvatske priče. Iako potka njezinih radova doista potječe iz priče o Potemkinu i njegovoj obmani, pogrešno bi bilo nazvati njezine radove samo svojevrsnim Potemkinovim selima ili ironičnim komentarom aktualne društvene situacije. Svi znamo da su u dimnjacima antene, a da ispod krova nema ničeg. Lana razotkriva nešto puno veće i važnije: činjenicu da smo, kao društvo, na laž naviknuli. Količina pokušaja obmana i očitih prevara kojima smo svakodnevno izloženi graniči s napastovanjem. Nasilje je to nad zdravim razumom, dobrim odgojem i moralnim standardima svakoga koji ih ima. Kao falusi strše, penetrirajući u nebo, izduženi dimnjaci ilustrirajući poziciju moći društvenih elita kojima se može što im se prohtije, jer znaju da negativnih konzekvenci neće biti, kazao je dodajući da kroz svoje radove otkriva i to da smo se i sami spremni služiti lažima.

 

Lanini su radovi, pogotovu makete ružičastim, kičastim bojama obojenih vila u našim primorskim mjestima koje izlaze jedna iz druge i zadiru u najintimnije prostore mogu biti simpatične i razigrane, ali ukazuju na besmislenost naše stvarnosti koju treba preispitati, kako je naglasila Antonija Modrušan, voditeljica Galeje svetog Krševana, s naglaskom na to Lanino kritičko promišljanje stvarnosti.

Iz kategorije: Kultura